Een exotische couscous gecombineerd met een echt Noordzee visje, kan dat wel eigenlijk? Blijkt dat het kan. Onze vis van het jaar is een echte alleskunner die je op veel manieren kan prepareren en kan combineren. Ook met een lekker pittige couscous, zo blijkt.
Een ideaal receptje, zo op de laatste avond voor het weekend start.
Alvast smakelijk!
Gebakken Pladijs met Couscous
Auteur: Le Gourmand Belge
Cuisine: vis
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- 400g pladijsfilet
- 1 rode ui
- 1 kleine venkel
- ½ chili
- ½ tl venkelzaad
- 1 laurierblaadje
- 150g couscous
- 250g rijpe tomaten
- 2 ansjovisfilets
- 1 bio citroen
- bio yoghurt
- olijfolie om te bakken
Zo maak je het
- We beginnen met onze groenten. We maken de venkel schoon en we leggen wat van de groene topjes apart. De knol zelf snijden we in kleine blokjes.
- De chili gaan we, met zaadjes, fijnsnijden.
- De ui gaan we pellen en snipperen.
- We verwarmen een scheutje olijfolie in een antikleefpan en we stoven hierin de groenten met het venkelzaad en de laurier een tiental minuten of tot ze zacht zijn.
- De couscous doen we in een platte schaal en we overgieten hem met kokend water. We dekken de schaal af en laten de couscous een vijftal minuten wellen.
- Verwarm de oven voor op 180° C hete lucht.
- We nemen onze pladijsfilets en we spoelen die even onder de kraan om ze proper te maken. Dep ze goed droog en snij ze bij waar nodig.
- De tomaten gaan we wassen en in blokjes snijden.
- Als onze groenten zacht zijn doen we de ansjovis erbij, samen met de tomatenblokjes en wat peper en zout.
- We maken de couscous los met een vork en voegen die toe aan de groenten. We roeren alles goed door elkaar, proeven en kruiden bij indien nodig.
- We nemen een ovenschaal waarin we onze vis netjes op een enkele rij kwijt kunnen. We kieperen hierin onze groenten met couscous en we verdelen ze gelijkmatig over de bodem. Hierop leggen we onze pladijsfilets, die we besprenkelen met olie.
- Dit mag een twaalftal minuten de oven in.
- Als de vis gaar is verdelen we hem met de couscous over de borden. Werk af met citroenzeste, wat citroensap, venkeltopjes en een schepje biologische yoghurt.
Dit gerecht is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver uit Jamie’s Dinners (2004)