We blijven in ‘Gezond Eten-modus’ en dus gaan we door met meer Voedselzandloper recepten. Deze keer met een Jamie Oliver receptje dat de nadruk legt op vette vis. Meer bepaald spelen ansjovis en zalm een hoofdrol in dit gerechtje.
Zalm is eigenlijk een zeer toegankelijke en altijd verkrijgbare vis, die helemaal niet veel geld kost. Dat is dus handig meegenomen in crisistijden zoals deze. Dat dankt deze omega 3 rijke rakker vooral aan het feit dat hij makkelijk te kweken is. Wilde zalm is een ander verhaal: die heb ik nog niet zo vaak zien liggen in onze viswinkel.
Is gekweekte vis dan slechter? Misschien zal je dat proeven als je de twee eens bij elkaar legt, maar ik vind dat de gekweekte zalm van een dermate hoge kwaliteit is dat het prijsverschil niet te verantwoorden valt. Sommige bronnen zeggen ook dat gekweekte zalm geen of toch minder omega 3 vetten zou bevatten dan wilde zalm. Maar dat is een wel degelijk een kwakkel. Integendeel: de gekweekte soort zou zelfs meer omega 3 vetzuren bevatten omdat hij gevoederd wordt en dus niet de hele dag moet rondzwemmen achter voedsel. Daardoor is hij veel vetter dan zijn wilde kompaan.
Vetrijke vissoorten zijn buiten zalm ook ansjovis, makreel, haring en sardines. Deze worden als zeer gezond bestempeld omdat ze veel vooral veel omega 3 vetzuren bevatten. Daarom zou je dus zeker 2 keer per week een portie vette vis achter de kiezen moeten werken en dat proberen wij hier ten huize GB wel degelijk te doen. Buiten de genoemde omega 3 vetzuren bevatten deze zwemmers ook nog andere zaken zoals furaanvetzuren, welke een beschermend effect hebben op hart- en bloedvaten.
Maar wat is nu eigenlijk de deal met omega-3? Dit zijn dus de “goede vetten”, zoals je ze wel eens tegenkomt in de reclamecampagnes en andere dieetboeken. Ze hebben een bewezen invloed op verschillende zaken in ons lichaam:
- verminderde kans op hart- en vaatziekten
- verminderd risico op depressie en psychische stoornissen
- verbeterd immuunsysteem
Veel vette visjes eten dus. “Allemaal goed en wel”, zei iemand me onlangs, “maar die zitten toch gewoon vol kwik en andere rotzooi?” En inderdaad, die vissen zwemmen rond in de oceaan en omdat die lichtjes vervuild zijn krijgen we dat via die vissen mee naar binnen. Onderzoek toonde echter aan dat de hoeveelheden kwik in die vissen zeer laag is, zowel bij gekweekte als wilde exemplaren. Ten andere zit die kwik dan ook in sommige visoliesupplementen, maar dat terzijde.
Het is uiteraard ook logisch dat hoe groter de vis is, hoe meer toxische stoffen zich kunnen opstapelen. Dat is natuurlijk omdat die grote vis zich voedt met die kleinere visjes, die ook al toxische stoffen bevatten. Een ansjovisje is dus minder “vervuild” dan een bvb. een tonijn.
In ieder geval is het zo dat de nadelen hier niet opwegen tegen de voordelen.
Voor 2, klaar in 20 à 25 minuten :
- 400g fijne boontjes
- 250g kerstomaten
- 2 handen zwarte olijven of een mengeling zwart en groen
- 400g zalmfilet of 2 zalmmoten van elk 225g
- 1 hand vers basilicum
- 12 ansjovisfilets op olie
- 1 citroen
Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Maak de boontjes schoon en blancheer ze in gezouten water. Laat uitlekken. Spoel de tomaatjes en het basilicum en ontpit de olijven.
Zet even het mes in de olijven en hak ze grof. Doe ze dan samen met de boontjes, de tomaten en de basilicum in een braadslede en hussel alles goed door elkaar met wat olijfolie en peper en zout. Schep alles aan de kant in de braadslede.
Knijp een halve citroen uit over beide zalmzijden en wrijf de vis in met peper en zout. Sprenkel er vervolgens wat olijfolie over en leg hem aan de andere kant in de braadslede.
Leg de ansjovisfilets over het bonenmengsel en zet alles 10 à 15 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de vis.
Snel, lekker, goedkoop én gezond: het kan wel degelijk!