Met Geitenkaas Gevulde Courgettes en Warme Tomatenvinaigrette

Met Geitenkaas Gevulde Courgettes en Warme Tomatenvinaigrette

courgette met geitenkaas

 

Courgettes zijn alomtegenwoordig deze dagen. In het groentenrek, maar ook in de moestuin. Ze zijn er de ganse zomer en verschijnen hier dan ook regelmatig op het menu. Je kan ze natuurlijk het hele jaar door krijgen tegenwoordig, maar in de zomer ben je zeker dat ze Belgisch én vers zijn.

Net als de komkommer (die gelijkenis is best treffend) is deze waterminnende plant uit dezelfde familie als de pompoen. In de zomer verschijnen de mooie oranje bloemen en groeien snel uit tot een volwassen vrucht. Deze vrucht dient op tijd geoogst te worden, anders verdwijnt alles smaak. De bloemen zijn trouwens ook perfect eetbaar. Als je ze vult met bijvoorbeeld ricotta steel je overal de show, maar da’s een receptje voor een andere keer.

Courgettes of zuchini zijn een goede bron van vezels en rijk aan calcium, foliumzuur, ijzer en vitamine A en C. Wanneer bereid is deze groente caloriearm en bevat ze nauwelijks verzadigde vetzuren. Het vet dat er wel inzit is van de goede soort, namelijk omega-3. Voorts bevat ze essentiële aminozuren zoals  phenylalanine en cystine.

 

Voor 4, klaar in 60 minuten :

Voor de courgettes :

  • +/- 125g geitenkaas zonder korst, van de stevige soort (wel géén harde)
  • 3 kleine courgettes
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • tijm
  • oregano
  • 10g broodkruim of panko
  • olijfolie

Voor de warme tomatenvinaigrette :

  • 4 rijpe tomaten
  • 2 sjalotjes
  • 2dl olijfolie
  • 4el balsamico
  • 1el kappertjes
  • 1el verse bieslook, fijngesneden

Was om te beginnen de courgettes en snij ze in stukken van ongeveer vijf centimeter. De uiteinden gooien we weg. Schep met een Parisiennelepel  (zo eentje die je ook gebruikt om meloenbolletjes te maken) het vlees uit de courgette “tonnetjes” en zet ze klaar in een ingeoliede braadslede.

Verwarm de oven voor op 180° C.

Snij het uitgehaalde courgettevlees in fijne stukjes.

Snipper de sjalotten en pers er de look over uit.

Stoof sjalot, look en courgettevlees in een lepel olijfolie.

Verbrokkel ondertussen de geitenkaas in een kom en voeg de tijm en oregano toe. Het originele recept zegt verse kruiden, maar ik nam gedroogde. Me dunkt dat die even goed zijn in the end, maar die smaken wat straffer. Goed doseren naar je eigen smaak is dus de boodschap.

Als de groenten gaar zijn kan je die met een deel van het broodkruim toevoegen aan de kaas en mengen tot een smeuïg geheel. Goed afkruiden met peper en zout. Proeven!

Vul dan de courgettetonnetjes met het mengsel. Je kan hiervoor een spuitzak gebruiken, maar bij mij liep het prima met een gewone eetlepel.

Bestrooi de torentjes met wat paneermeel en steek ze 15 minuten in de oven. Als ze na die 15 minuten nog geen korstje hebben vuur je de gril even aan. Zo gepiept.

Emondeer terwijl de tomaten (dat kennen we ondertussen toch al wel?), verwijder de pitjes en snij in blokjes.

Snipper de 2 andere sjalotten.

Zet een diepe pan op het vuur en verwarm hierin de 2dl olijfolie met de azijn, samen met peper en zout. Doe er dan de tomaten en de sjalotten bij, samen met de kappertjes en de bieslook.

Laat dit zachtjes sudderen tot de courgettes klaar zijn, maar laat zeker niet plat koken.

Kijk hoe Jeroen het doet!

Leave a reply