De goddelijke witte asperges zijn bijna overal uit de winkels verdwenen, maar ik wil dit recept toch nog graag posten. Beschouw het als een referentie voor volgend aspergeseizoen. Of maak het met de groene variant.
Het lekkerste in dit recept is de brie die eventjes in de oven gaat en daardoor een zalige textuur heeft en zorgt voor het contrast tussen warm en koud.
Alvast smakelijk!
Salade met Witte Asperges, Peer en Brie
Auteur: Le Gourmand Belge
Soort Recept: salade
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- 150g brie
- 6 sneetjes dun gesneden bacon van goede kwaliteit
- 1 peer
- een halve krop sla
- 6 witte asperges
- 2el pijnboompitten
- 1el balsamico
- 1kl biologische honing
- 3el olijfolie van goede kwaliteit
Zo maak je het
- De asperges gaan we schillen. We verwijderen ook het harde uiteinde. Daarna stomen we ze gaar in de stoomoven. 8 minuten op 100°C. Je kan ze uiteraard ook koken als je geen steamer hebt.
- Als de asperges klaar zijn laten we ze even uitlekken en we verwarmen de oven voor op 180° C.
- Zet een koekenpan op het vuur en rooster hierin rustig de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna rusten op een velletje keukenpapier.
- We bakken daarna het spek in dezelfde pan tot het krokant is. We gebruiken geen vetstof.
- Terwijl gaan we de sla wassen en drogen.
- De peer gaan we spoelen en in plakjes snijden.
- We maken een vinaigrette door de balsamico te mengen met de olijfolie, de honing en wat peper en zout.
- De brie mag de voorverwarmde oven in op een ovenschaal. Hij mag een dikke vijf minuten warmen of tot hij lichtjes begint te smelten.
- We presenteren de sla op diepe borden en verdelen er de peer en de asperges over. We toppen af met het spek en de brie.
- Strooi er tenslotte nog wat pijnboompitten over en wat van de heerlijke dressing.