Deze salade met sperziebonen is een klassieker als bijgerecht van een lekker stukje vlees op de barbecue. De bonen zijn wel nog niet in seizoen, maar we kunnen ons prima behelpen met exemplaren uit Senegal, want die ecologische voetafdruk blijkt al bij al nog wel mee te vallen.
Voor 4, klaar in 15 minuten:
- 500g (fijne) sperziebonen
- 1 sjalotje
- 1/2 teen look
- 1 opgehoopte el mosterd
- olijfolie van goede kwaliteit
- 2 el witte wijn azijn van goed kwaliteit
- zeezout + zwarte peper
Kook de sperziebonen beetgaar in ruim gezouten water. Maak terwijl een Franse vinaigrette door de mosterd, azijn, olijfolie, peper & zout, fijngehakte sjalot en geperste knoflook te mengen. Een handig truukje hiervoor is de boel in een oud mosterpotje te kieperen en er als een gek mee te schudden. Ik heb zo een aantal oude potjes en da’s ook ideaal om je dressing eventjes in te bewaren als je wat over hebt.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet en maak ze aan, terwijl ze nog heet zijn. Da’s echt razend belangrijk, want zo’n warme boon neemt veel meer smaak op dan een koude!
Ik serveer ze lauwwarm, want dan zijn ze op hun best.
Met hulp van Jamie’s Dinners