[Veggie] Lasagne van Aubergine met Ricotta en Kerstomaten

[Veggie] Lasagne van Aubergine met Ricotta en Kerstomaten

aubergine lasagne

Deze lasagne is een prima vegetarisch recept dat ook Voedselzandloper proof is en geschikt voor mensen die glutenvrij is. De traditionele lasagnebladen worden hier immers vervangen door dun gesneden aubergineplakjes. Let wel op dat ze dun genoeg zijn, want anders geraken ze niet gaar. Dat heb ik zelf mogen ondervinden en moet ik zeker onthouden voor de volgende keer.

Lasagne van Aubergine met Ricotta en Kerstomaten
 
Auteur: 
Soort Recept: vegetarisch, voedselzandloper
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 2 rijpe aubergines (met een matte schil, de blinkende zijn nog niet rijp)
  • 125g buffelmozzarella
  • 1 teentje look
  • 500g kerstomaten
  • 2 lente uitjes
  • een handvol verse basilicum
  • 150g ricotta
  • 50g cashewnoten
  • olijfolie om te bakken
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 190°C, hete lucht.
  2. We beginnen met de aubergine in de lengte te snijden, als het even kan met behulp van een mandoline. Stel ze in op maximum 3mm.
  3. Bestrooi de aubergineschijven met wat grof zout en laat ze minimum 10 minuten uitlekken in een vergiet. Hoe minder rijp of hoe meer zaadjes in de aubergine, hoe meer tijd ze nodig hebben.
  4. In de tussentijd gaan we een tomatensaus maken. Hiervoor snijden we de look in zo dun mogelijke plakjes en halveren we de, gewassen, tomaatjes.
  5. De look fruiten we dan aan in een beetje olijfolie. Als hij begint te verkleuren mogen de tomaten erbij. Laat de look niet bruin worden, want dan is hij te ver.
  6. De tomaten mogen op een rustig vuurtje sudderen tot ze min of meer een sausje geworden zijn.
  7. We gaan terwijl aan de slag met de ricotta. Hiervoor wassen en drogen we de pijpajuin en de basilicum. Die snijden we vervolgens fijn en mengen we onder de kaas.
  8. We kruiden de mengeling af met peper en zout. Nog een scheutje olijfolie toevoegen en klaar is kees.
  9. Voor we de lasagne gaan bouwen dienen we nog de aubergines goed te spoelen en droog te deppen. Zorg ervoor dat al het zout eraf is, want anders zal dat de smaak van het gerecht te fel beïnvloeden.
  10. We nemen een ovenschaal en wrijven die in met wat olijfolie. Op de bodem leggen we een laagje aubergine, waarover we wat van de tomatensaus lepelen.
  11. Kruidt die saus wel nog een keertje bij met wat peper en zout, zodat ze goed op smaak zit.
  12. Op de tomatensaus komen wat dunne schijfjes mozzarella. Je hoeft niet de ganse schotel vol te leggen. Zo'n bolletje kaas moet dienen voor twee laagjes.
  13. Op de mozzarella komen weer aubergines, met daarop ongeveer de helft van het ricottamengsel.
  14. Daarop weer aubergines, vervolgens tomatensaus, mozzarella en weer aubergines.
  15. We eindigen met een laag ricotta.
  16. De cashewnoten gaan we vermalen in de blender en die mogen de lasagne aftoppen.
  17. De boel mag een twintigtal minuten in een heteluchtoven op 190°C.

Leave a reply