Veranda, Berchem – Davy Schellemans

Veranda, Berchem – Davy Schellemans

Veranda, Davy Schellemans

Restaurant Veranda stond al geruime tijd op de wish list. Dat dit het toneel zou zijn voor een foodbloggers galore was bijgevolg een uitgelezen kans om kennis te maken met de keuken van chef Davy Schellemans.

Op voorhand werd ik dan nog eens warm gemaakt door @Be_Gusto voor de selectie natuurlijke wijnen en dus stond de boog der verwachtingen toch enigszins hoog gespannen. Zelfs na een ontspannend ritje met @BelgianTasteBud en @KevDesmet.

Eenmaal aangekomen werden we vriendelijk verwelkomd door sommelier Daan Guelinckx die ons de verdere avond met passie de gerechten en hun bijhorende wijnen zal expliqueren. Hij spreidt hierbij een grondige kennis tentoon en hij doet dat met een soort casual flair die perfect bij de omkadering past.

Veranda is immers een echte bistro, naar Parijs model. Geen brasserie, maar een echt bistronomisch restaurant: sterrenkeuken zonder de ster.

Het interieur is warm, doch sober. Maar dat maakt het net zo charmant. Vergeet tafellinnen, comfy zeteltjes en Norah Jones. Hier zijn het Elvis en Dylan die u begeleiden en het stoffen serviet is het enige doekje dat de tafels siert. De stoelen zijn hout, zonder padding. Ik zat zelf op de lange houten bank aan de muur en hoe charmant dat ook moge zijn, na een paar uur voelde ik dat jammer genoeg wel en werrd het wiebelen en schuifelen op zoek naar wat comfort. Da’s dan ook meteen het enige minpunt van de avond. Daar zijn we vanaf.

Geen à la carte bij Veranda, maar eten wat de pot schaft. Het menu en de wijntjes per glas kan je terugvinden op het bord. Vijf gangen kosten er € 45,- Een koopje!

Laat ons eens kijken wat chef Schellemans en sommelier Guelinckx die avond in petto hadden.

Het begon al met een absoluut schot in de roos: het aperitief. De geschonken schuimwijn was een ware ontdekking. In die mate zelfs, dat ondergetekende op zoek gaat naar een doos van deze La Perle Rose uit 2010. Een fris bittere Pinot Noir van het Domaine Ocre Rouge uit de zuidelijke Rhône. De verwachtingen stonden meteen strak.

Bij een uitstekend aperitief horen passende amuses. Chef Davy serveerde  een glaasje met gestoomde eieren, dashi, lente-ui en zee-egel. Voor mezelf was de zee-egel een primeur, maar de typerende smaak was zeker niet verkeerd. Zilt, maar niet te overheersend. Lekker, maar niet helemaal mijn ding. Ik ben dan ook een oester hater.

Het volgende hapje kon me des te meer bekoren: licht gepekelde butternut, crème van butternut, ingelegd mosterdzaad en krokant gebakken stukjes spek. Vooreerst ben ik een enorme fan van pompoen én van pekelen. Je moet het dus al vrij bont maken om mij hier niet mee te plezieren. Een stukje pompoen zorgt ook altijd voor een kleurrijke touch in het bord. Top.

Restaurant Veranda, Antwerpen

Over naar de wijnen. De eerste was een Karl Fritsch, Grüner Veltliner uit  Steinberg, Wagram-Oostenrijk. Een bio dynamische witte uit 2011 was dat, met veel mineraliteit. Zeer lekker solo, maar nog lekkerder bij het eerste voorgerecht.

Dat was een visje: meer bepaald een stukje gepocheerde kabeljauw met groene asperges, grijze garnalen, gemarineerde sjalotjes, dragon en een dijonaise van Savora mosterd.

Savora mosterd? Nog nooit van gehoord. Leest u vooral wat David Lebovitz daarover te zeggen heeft. Die mens weet meer dan ik.

‘t Was een lekker stukje perfect gegaarde kabeljauw met een mosterdsaus die naar een béarnaise hintte, dankzij de aanwezigheid van de dragonblaadjes. 7 op 10

Veranda, Zurenborg

Het tempo was strak, in de Veranda. Borden werden vlot weggehaald en glazen werden verwisseld in een hoog tempo. Zo hebben we het graag.

De volgende drank was een 100% Cortese Bellotti Bianco uit Piemonte en dat was een bijzonder lekkere wijn. Veel fruit, een beetje citrus, wat honing en een pittige afdronk. Voor mij de beste van de avond.

Hij werd geserveerd bij een stukje sot-l’y laisse met Chinese broccoli, radijsjes, zure room, yuzu en crème van citroenschil. Een moderne interpretatie van citroenkip, zeg maar. De kippenoester, of was het nu hoenderhaasje, blijft natuurlijk wel een stukje topvlees en ik zie dat altijd graag op mijn bord verschijnen. De zuren in dit bord maakten dit voor mij de topper van de avond. De winepairing verhief het naar een plaats in de lijst van beste borden uit 2013. Zeer lekker. 8,5 op 10

Bistro Veranda

Chef Davy pakte daarna uit met een vichyssoise met gember, zonnebloempitten, mimolette kaas en zalmeitjes. Deze explosieve combinatie van smaken wist mij wel te bekoren, hoewel er naar mijn mening net iets teveel gember aanwezig was. Ik blijf wel fan van de zalmeitjes die steeds een feestje in je mond veroorzaken. De wijn deed ook hier zijn werk, door het peperige van de gember nog te verstevigen. Enkel voor de fans dus. 7 op 10

En toen kwam er rood in het glas. Meerbepaald een Château du Mourre du Tendre, Vieilles Vignes. Een Côtes-du-Rhône Villages uit 1999 en dat zou dus een leuk wijntje moeten zijn. Met een neus vol rood fruit en wat vanille moest deze gerijpte rakker dan ook wat tegenwerk kunnen bieden aan wat komen zou.

Het geserveerde  vlees was een lapje Holsteiner schouderstuk dat 49 dagen gerijpt werd om daarna op de barbecue gerookt te worden. Het werd geserveerd met enkele zilveruitjes en een spinazie die werd opgewerkt met  mierikswortel en sesamolie. Voor de volledigheid: het gaar hier wel degelijk om de wit-zwarte koeien en niet om het paardenras, want dat bestaat dus ook.

Wederom een winnende combinatie. Het rijpen geeft dit vlees een zeer uitgesproken smaak, die ondersteund wordt door het roken. Samen met unieke smaak van de mierikswortel en de romige spinazie vond ik dit een een heel lekker bord. Een topper in al zijn eenvoud. 8 op 10.

Davy Schellemans, Veranda, Antwerpen

Van rood gingen we dan terug naar wit. Dat zien we niet zo vaak, maar ik ben van oordeel dat het moet kunnen. Zeker als het een wijntje is zoals deze Le Temps Fait Tout van Rémi Poujol Mas Costefere uit 2010. Deze bio dynamicus van Ugni Blanc en Clairette uit de Languedoc-Rouisillon bleek wederom een geslaagde partner voor het geserveerde gerecht. Zeer fris wijntje, op perfecte temperatuur, met behoorlijk wat mineraliteit.

Zijn partner was een konijn. Meer bepaald een stuk bil, dat werd gelakt in de pan. Geserveerd met een crème van knolselder, stukjes appel, daslook en poeder van wijnbladeren. Lekker, maar toen werd het voor mij al wat veel en moest ik toch duwen om het weg te krijgen. Desalniettemin 7,5 op 10.

veranda, berchem

Ruimte voor twee kleine dessertjes was er uiteraard nog wel. En indien niet, zouden we die wel gemaakt hebben.

De wijn was een Clüsserath Trittenheimer Apotheke uit 2011. Deze, uiteraard, natuurlijk verbouwde Riesling Spätlese is geen typische zoete wijn. Met een neus van exotisch fruit en een soort gedistingeerde zoetigheid is het zeker een wijn om te onthouden. Wederom een heel goede match met de gerechten.

Van die gerechten vond ik het eerste het beste. Dat was een combinatie van verse geitenkaas, schuim van karnemelk, sorbet van yoghurt en passievrucht. Het kwam op tafel in een prachtig bordje. En lekker dat het was. 8,5 op 10.

Het volgende bord was wat zoeter en dus ook meteen wat minder mijn ding. Mijn voorkeur gaat immers steeds naar de kazen en liefst desserts waar een kaas in verwerkt zit. Dat wil niet zeggen dat het bord met peer, koude sabayon van citroen, praliné, gerookte amandelen en broodkrokant slecht was. Integendeel! Zeer lekker, maar ik kies voor het voorgaande. 7 op 10

davy schellemans, dessert

Achteraf volgde nog een bijzonder lekker kopje koffie, dat door sommelier Daan met evenveel passie werd uitgeschonken en van uitleg werd voorzien als de wijnen. Respect.

Chef Davy Schellemans vervoegde ons nog even aan tafel voor een korte babbel, waarna we voldaan naar huis trokken. En we hadden niet onze broek gescheurd.

Het zal niet lang duren eer ze me zullen terug zien in Veranda. Deze topper is er eentje om te koesteren en valt dus vanuit het niets in mijn resto top 10. Hiermee nestelt deze bistro zich voor een aantal sterrenzaken en dat is meer dan verdiend. Zaken zoals deze kunnen we niet genoeg steunen, dus reserveert u allen een tafel.

Veranda 
Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem
+32 3 218.55.95

Neem zeker eens een kijkje op onderstaande foodblogs. Allemaal leuke mensen met een passie voor eten:

Special thanks to Thomas Van De Water voor de prachtige foto’s!

Leave a reply