Le Selecto, Brussel

Le Selecto, Brussel

restaurant-le-selecto-brussels

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik de benen onder tafel schoof in het Brusselse restaurant Le Selecto. Dit eethuis, geboetseerd naar het bistronomie model, biedt je op donderdagavond de mogelijkheid om plaats te nemen aan de chef’s table in de keuken en dat wilde ik graag eens meemaken. “Les Jeudis du Comptoir” heet het concept en elke donderdag zijn er slechts acht plaatsen voorzien. Op tijd reserveren is dus de boodschap.

Le Selecto is gelegen aan de Vlaamse Steenweg in hartje Brussel. De chef van dienst is Olivier Morland, die eerder een ster haalde bij Le Pain et le Vin. Hij stond ook achter de potten in de Villa Lorraine en bij Guy Savoy. Een man die weet wat hij doet.

restaurant-le-selecto-brussel

Het restaurant zelf was leuk ingericht, in een vertrouwde bistrostijl met mooie menukaarten en passende details.  In de keuken is een tweede ingang, waar je plaats kan nemen aan een half hoge toog. Het is daar waar we onze mouwen opstroopten voor het spektakel van de avond.

bistro-le-selecto-brussel

Een “Jeudi de Comptoir” kost € 69,- all in. Daarvoor worden eersteklasproducten beloofd, bijgestaan door mooie drankjes. Die laatste werden met de nodige schwung geserveerd door sommelier Jérôme Bellin, die de kaart trekt van de natuur- en biologische wijnen.

Starten deed Jérôme met een lekkere Phil ‘en Bulle uit 2010: een mousserende biowijn uit de Loire. Hierbij kregen we sushi met bonito en wakamé geserveerd. Ik ben nog steeds geen fan van sushi en dit kon me niet overtuigen mijn mening te herbekijken, hoewel het zeker niet slecht was.

bistro-selecto-bxl

Het eerste voorgerecht was een royaal stuk foie gras met coulis van rabarber en gegrilde noten. Hoewel ik foie gras zeker lekker vond in het verleden ben ik een overtuigde niet-eter geworden. Ik vind het in deze tijden niet te verantwoorden gezien de martelgang die de dieren hiervoor dienen te ondergaan. Wat mij betreft kan het van elke kaart geschrapt worden, ik ga het niet missen. De rabarbercoulis was lekker.

De geserveerde wijn was een ongefilterde Cheverny La Pierre Aux Chiens uit 2011. Daar was ik ook al geen fan van.

Het moet gezegd dat Le Selecto niet meteen een goede indruk maakte, maar dat was natuurlijk te wijten aan het menu. Dat werd niet op voorhand meegedeeld en je geeft je bij dit concept bijgevolg over aan de creativiteit van de chef. Dat kan dus wel eens tegenvallen. Als ik elders op de kaart foie gras zie staan vraag ik om dat te wisselen met een ander gerecht, bijvoorbeeld. Dat kon hier dus niet.

bistro-le-selecto-brussels

In de keuken zagen we ondertussen de service op volle stoom komen, wat een leuk schouwspel van geconcentreerde inspanning opleverde. Voor onze neus was een chef al een tijdje makreel aan het prepareren en die zagen we bij het volgende gerecht op ons bord. Het was in gebakken gedaante met pesto, rucola en een salsa van tomaten. Dat kon me in zijn eenvoud zeker bekoren. De wijn was een Aux Belle Fragile 2010, Chenin Blanc, weeral uit de Loire. Een lekker friszurig wijntje dat een mooi samenspel bood met onze vis.

le-selecto-brussels

Op naar het hoofdgerecht: Simmentahl met asperges, morille en kruiden-gnocchi. Het was jammer genoeg terug naar af. Misschien had het te maken met onze lunch bij Elckerlijck eerder die dag; daar werden we immers voorzien van dry-aged vlees van onnavolgbare kwaliteit. Nee, het stukje Simmentahl bij Selecto kon me niet bekoren. Jammer. Ook de bijhorende wijn was niet je dat: een Vini Viti Vinci van 2010, die meer op druivensap dan op wijn leek. Leuk voor de liefhebbers, maar ondergetekende rekent zich niet tot die categorie.

le-selecto-brussel

Een mens hoopt dan dat het dessert nog wat goed kan maken en dat was zeker het geval: chocolademousse in een kuipje van chocolade met caramel en crème van chibouste. Hierbij kwam een prachtige Rosé de Gambrinus van brouwerij Cantillon op tafel. Deze pairing was zowel verrassend als geslaagd en zorgde ervoor dat ik met een goed gevoel buiten stapte bij Le Selecto, al had dat natuurlijk ook veel te maken met het leuke gezelschap en de ongedwongen sfeer in dit toch wel gezellige restaurant.

Le Selecto verdient zeker een tweede kans. Het concept “Jeudi du Comptoir” viel me tegen, omwille van de samenstelling van het menu, maar op de kaart zag ik talrijke gerechten die ik wel eens wil proeven. En dat met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Volgende keer reserveer ik dus gewoon een tafeltje in het restaurant en kies ik van de kaart.

 

Le Selecto

Vlaamsesteenweg 95-97, 1000 Brussel
Tel: +32 2 511 40 95
www.leselecto.com
 

Leave a reply