Magis, Tongeren – Revisited

Magis, Tongeren – Revisited

Na het meer dan geslaagde avondje bij Bistro Bis keek ik al geruime tijd uit naar een volgend bezoek aan restaurant Magis. Ik was dus maar wat blij toen ik onlangs op een zaterdagavond last-minute kon profiteren van een annulering. Met veel goesting trokken we naar de op-een-na-oudste stad van ons land.

Zoals dat hoort in Limburg, wachtte ons een hartelijke ontvangst en een ruime tafel met comfy stoelen. Ideaal voor een romantisch diner.

U moet weten dat ons vorig bezoek aan Magis* voor mij a night to remember was. Voor La Gourmande was het echter geen topavond; ze werd plots misselijk en ze was daardoor vaak afwezig aan de tafel. Negen maanden later mochten we ons zoontje verwelkomen. Een anekdote die Magis voor ons toch altijd een beetje bijzonder zal maken.

Klinken deden we deze keer met een glaasje Champagne Claude Penet; een mooie starter. Daarbij kwam de menukaart met naast à la carte ook een 5 gangen (€ 70) en een 6 gangen (€ 85) optie. We kozen echter voor het aanlokkelijk geprijsde 4 gangen verrassingsmenu (€ 50) waarvan ik de all-in variant nam. Aan € 89 met aperitief, wijnen, waters en koffie/thee inbegrepen kon dat weleens een prijs-kwaliteit topper blijken.

Hiervan bestaat trouwens ook een 3 gangen versie (€ 72 all in), enkel beschikbaar op weekdagen. Er zijn nog restaurants die dit soort formules aanbieden, maar meestal houden ze die voor week- en of zondagen. Kwestie van de kalmere dagen wat interessants te kunnen aanbieden, natuurlijk. Thumbs up voor het team Lysens-Moens dat ze deze optie ook ‘s zaterdagsavonds op de kaart zetten en zo ruimte geven aan mensen met een iets beperkter budget om toch bij hen te komen genieten in het weekend. Persoonlijk was ik vooral benieuwd wat dit menu zou inhouden en of het qua niveau vergelijkbaar zou zijn met het degustatiemenu. Wat zeker het geval was, trouwens.

Bij de lekkere Champagne hoorden uiteraard ook smakelijke hapjes. Zo proefden we onder andere een lekkere combinatie van king crab en dunne schijfjes peer,  warme puree van walnoten, merg en champignon en bloemkool met gefermenteerde aardpeer.

magis-tongeren

magis-hapje

restaurant-magis-aperitief

restaurant-magis

De eerste wijn arriveerde precies op tijd en werd door de sommelier met veel enthousiasme voorgesteld: een lekkere Terre di Karma, 2012, Pinot Grigio. Die bleek zelfs nog beter in combinatie met het eerste voorgerechtje: gemarineerde skrei, hijiki, pompelmoes en witloof.

Nu moet u weten dat wij een wat haat-liefde verhouding hebben met skrei sinds we daar ooit eens een kleine parasiet in vonden. Weliswaar dood na goed te verwarmen en dat bleek zelfs helemaal normaal te zijn voor dat soort vissen. Hoewel we dat eigenlijk best graag eten verschenen skrei en andere kabeljauw niet al te vaak meer op het menu ten huize LGB. Die avond kregen we een gemarineerde versie, dus dat was wel even wat drempelvrees overwinnen. Er was natuurlijk geen haar op ons hoofd dat eraan dacht dit niet op te eten en we waren maar wat blij dat we dat gedaan hadden. Superlekker.

restaurant-magis-tongeren

Het volgende voorgerecht was warm. Meerbepaald een stukje rode poon met bouchot mosseltjes, gebrande prei, pijpajuin en peterselie. Hierbij serveerde men een mooie Marsanne van Jean-Marie Guffens uit 2012. Top.

restaurant-magis-hoofdgerecht

We waren daarna helemaal klaar voor het hoofdgerecht, dat werd ingeleid met een mooie rode Domaine Magellan, Vin de Pays des Côtes de Thongue. Zeer lekker in het glas, maar ook erg gesmaakt bij het bord met melklam, artisjok, linzen en rozemarijn. Heerlijk.

magis-dessert

magis-friandises

Als epiloog kregen we een mooie portie “English Breakfast” met onder andere haverijs, verloren brood, sinaasappel en platte kaas. Lekker, maar niet echt een lichte afsluiter.

magis-koffiesnoepjes

Bij de koffie en thee werden we uiteraard nog verwend met huisgemaakte zoetigheden, Marcolini chocolade en ander lekkers. We konden werkelijk geen pap meer zeggen toen we de rekening vroegen. Dat kan natuurlijk ook wel te maken hebben met de proevertjes uit het degustatiemenu die we onderweg van chef Dimitry kregen. Daarbij onder andere een bijzonder lekkere traag gegaarde ossenstaart met aardpeer en kardoen; om duimen en vingers bij af te likken, zo lekker.

De rekening was een bijzonder schappelijke € 163 voor een keer 4 gangen zonder wijnen (maar wel met koffie, apero en water) en een keer 4 gangen all in.

Wat onthouden we van restaurant Magis?

Het werd een geslaagd herbezoek aan deze Limburgse tempel der toegankelijke sterrengastronomie. Compleet met een hartelijke ontvangst en een vriendelijke, goed geïnformeerde bediening. Het team van Magis is sinds ons laatste bezoek, nu 3,5 jaren geleden, meegegaan met de tijd en brengt een erg lekkere, pure keuken, zonder dat het moeilijk wordt. De smaken zitten goed, de wijnen zijn top en de prijzen zijn bij de beste die we al gezien hebben voor dit niveau. Het viergangen verrassingsmenu is vanaf nu zelfs onze te kloppen prijs-kwaliteitsreferentie. Magis duikt terug onze top tien binnen en dat is meer dan verdiend. Allen daarheen!

Restaurant Magis

Hemelingenstraat 23
3700 Tongeren

+32 12 74 34 64

www.restaurantmagis.be

Leave a reply