[Voedselzandloper Recept] Pladijs Filet met Puree van Knolselder

[Voedselzandloper Recept] Pladijs Filet met Puree van Knolselder

pladijsfilets met knolselderpuree en tuinkers

Dit is een snel, gezond én budget vriendelijk receptje voor elke dag. Het is volledig voedselzandloper approved, hoewel ik nog beter had kunnen scoren door een stukje zalm of een andere vette vis te nemen. Pladijs is dan weer wel de absolute prijs kwaliteit topper in de viswinkel, met zijn prijs van minder dan € 4,- per kilogram. Je hebt 8 filets in een kilo en dat is meer dan genoeg voor twee personen.

Tel daar een knolselder van € 1,- bij en je bent behoorlijk goedkoop aan het eten. En nog gezond ook.

Dat gezegd zijnde, mogen we eigenlijk geen pladijs meer kopen in deze tijd van het jaar. Het is paarseizoen en de vis zit vol met eieren of kuit. Dat was ik een beetje uit het oog verloren. Ook al omdat men in de viswinkel pladijs blijft aanbieden, wat natuurlijk weer is omdat men op zee de vis blijft vangen. In feite loopt het daar dus al mis.

Een alternatief in november is dan bijvoorbeeld tong. Dat is wel een behoorlijk stukje duurder dan voornoemde pladijs. Tong is evenmin overbevist en mag dus met een goed geweten geconsumeerd worden. Beide vissoorten worden in onze Noordzee gevangen en dat is eveneens goed voor het milieu.

Voor 2, klaar in 25 minuten: 

  • 2 pladijzen, gefileerd
  • 1 knolselder
  • een beetje soja room
  • een bakje tuinkers
  • olijfolie
  • Parmesaanse kaas van het blok

We zetten een grote kom met ruim water op het vuur en brengen die aan de kook.

De knolselder mag schoongemaakt worden en in blokjes verdeeld worden. Die mogen een twintigtal minuten in het kokende water.

Terwijl spoelen we de pladijsfilets grondig en deppen we ze goed droog. We kruiden ze af met peper en zout.

We nemen een antikleefpan en zetten die op een middelmatig tot hoog vuur met een lepeltje olijfolie. Als de olie warm is leggen we de visfilets hierin en laten we ze mooi goudbruin kleuren. Daarna mogen ze omgedraaid worden.

We raspen er wat verse Parmesan over, zetten het vuur wat minder en laten ook de andere kant mooi kleuren.

De knolselder mag, als hij gaar is, afgegoten worden. We gaan er een scheutje soya room aan toevoegen en de blokjes flink kruiden met peper en zout. Daarna gaan we ze te lijf met de pureestamper of een mixer voor een fijner resultaat. Afhankelijk van de hoeveelheid room zal je puree van consistentie veranderen. Het is aan jou om te kijken wat je leuk vind.

Als de vis klaar is, kunnen we serveren. Leg er nog wat tuinkers bij; dat bittere ervan smaakt lekker af.

Bon Appétit!

Leave a reply