[Voedselzandloper Recept] Spelt Pannenkoeken met Stevia

[Voedselzandloper Recept] Spelt Pannenkoeken met Stevia

Voedselzandloper Pannenkoeken

 

“Kun je nog eens pannenkoeken maken?” was de vraag. Het geformuleerde antwoord had te maken met ongezonde ingrediënten en tegen alle principes van de Voedselzandloper. Maar de aanhouder wint en dus ging ik op zoek naar een recept.

Het was niet de bedoeling om hartige flensjes te bakken, hoewel ik dat in de nabije toekomst zeker eens ga doen. We wilden dus klassieke zoete pannenkoeken.

Maar dan een gezonde versie.

Dat wilt zeggen dat een aantal ingrediënten uit het gekende recept vervangen moeten worden: de bloem, de melk, de suiker en het traditionele zoete beleg. En dat is wonderwel gelukt, moet ik zeggen. Ze waren goed van consistentie en heel lekker.

Als topping kun je bijvoorbeeld gaan voor agave siroop of confituur zonder suiker. Ik koop hier confituur die een beetje gezoet werd met agavesiroop. Te krijgen in de betere natuurwinkel.

Voor een 10-tal pannenkoeken :

  •  250g witte speltbloem (volkoren zal ook wel lukken, maar ik heb de witte geprobeerd)
  • 2 bio eieren
  • 250ml ongezoete soja melk
  • 250ml licht bruisend water
  • 2g stevia
  • een beetje soja margarine of neutrale olie om te bakken
  • toppings zoals agavesiroop en confituur zonder suiker

We zeven de bloem en mengen hem met de eieren, de stevia, de melk en het bruiswater.

Roer alles goed door elkaar tot je een beslag krijgt dat volgens jou goed is van consistentie. Heb je liever een dikker beslag, dan kan je beginnen met er wat minder melk en bruiswater bij te doen. Ik ben ook zo begonnen, maar ik heb het liever wat vloeibaarder en ik heb dus gaandeweg nog wat water en melk toegevoegd. Het is wat zoeken, maar dit zijn de hoeveelheden waarmee ik ongeveer geëindigd ben.

Zorg zeker dat alle klonters eruit zijn.

We zetten dan een anti kleefpan (of twee als het moet vooruit gaan) op een middelmatig tot hoog vuur. We doen een klein beetje boter of olie in de pan, lepeltje beslag erin en bakken maar!

Bon Appétit!

Leave a reply