Bij zomerse temperaturen heb ik niet altijd zijn om de barbecue proper te maken en de boel in gang te steken. Het hoeft ook niet elke dag een grilldag te zijn, natuurlijk.
Het alternatief is een lekkere salade en dit was weerom een topexemplaar. Met ingrediënten die ik niet elke dag gebruik, zoals koolrabi en salie, kon zijn frisse smaak me zeer bekoren. De feta paneren en bakken was een ander paar mouwen, maar met wat oefening lukt dat wel. Het tweede stukje ging al veel beter dan het eerste, dus laat je zeker niet afschrikken als het niet zo goed gaat. Oefening baart kunst!
Gepaneerde Feta met Salade van Koolrabi, Boontjes en Salie
Auteur: Le Gourmand Belge
Soort Recept: salade,vegetarisch
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- 400g fijne boontjes
- 1 koolrabi
- 250g champignons
- 1 kleine sjalot
- 200g feta
- soya boter
- olijfolie om te bakken
- 4el walnotenolie
- 1el xeresazijn
- 1 teentje knoflook
- 4 blaadjes verse salie
- 50g pecannoten
- panko
- 1 ei
Zo maak je het
- We maken de boontjes schoon en we spoelen ze onder stromend water.
- Ze mogen beetgaar gekookt worden in een grote kom gezouten water. Giet ze daarna af en spoel ze onder ijskoud water, opdat de kleur bewaard zou blijven.
- Breng opnieuw een kom gezouten water aan de kook.
- De koolrabi gaan we schillen en in dobbelstenen van een halve centimeter snijden.
- De champignons maken we proper met een borsteltje en we snijden ze in kwartjes.
- Daarna gaan we de koolrabi blancheren tot hij beetgaar is. Daarna gieten we de blokjes af en schrikken we ze onder koud water. We laten ze uitlekken.
- We pellen en snipperen het sjalotje en de teen knoflook.
- Zet een antikleefpan op een matig vuur en laat hierin een kleine eetlepel boter smelten. Hierin bakken we de champignons aan.
- Na een vier à vijf minuten voegen we de look en de sjalot toe, waarna we alles nog enkele minuten roerbakken. We kruiden af met wat peper en een weinig zout.
- Vervolgens maken we een dressing van de azijn en de olie.
- De salieblaadjes snijden we fijn en die voegen we toe aan de dressing.
- Maak twee bordjes klaar om te paneren: eentje met losgeklopt ei en een beetje water. En een ander bordje met een handvol panko.
- De feta gaan we in schijven van ongeveer een centimeter dik snijden. Die schijven halen we dan door het ei en daarna door de panko.
- We bakken de kaas in wat olijfolie in een antikleefpan op matig hoog vuur. Als ze goudbruin zijn laten we de stukken even uitlekken op een vel keukenpapier.
- Alle groenten mogen dan in een grote slakom, samen met de dressing.
- We hakken de noten grof en voegen die toe, waarna we alles goed mengen en eventueel nog wat peper en zout toevoegen.
- Verdeel de salade dan over de borden en leg er de stukjes feta op.