Ik ben de afgelopen weken wat aan het testen gegaan met de Dagelijkse Kost boeken van Jeroen Meus. Dit recept is gebaseerd op eentje uit Dagelijkse Kost 2.
Het is een lekker soepje. Ik had er wat van in de vriezer gestopt, zonder stukjes zalm, en dat was toch maar een pover beestje. De zalm is dus wel degelijk een noodzakelijk bestanddeel. Wees ook voorzichtig met de curry, want die kan de soep snel veel te sterk maken en dat is niet zo lekker. Gebruik bij voorkeur een zachter smakend type.
Witloof Soep met Gerookte Zalm en Curry
Auteur: Le Gourmand Belge
Soort Recept: soep
Cuisine: belgisch
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- 10 stronken witloof
- 4 uien
- 1 aardappel
- 2el (zacht) currypoeder
- 3l (bio) kippenbouillon
- 1 bouquet garni (tijm, laurier, peterseliesteeltjes)
- 4 plakjes gerookte zalm, met keurlabel en liefst bio
- olijfolie om te bakken
Zo maak je het
- We pellen de uien en snijden ze in stukken.
- We stoven de stukken ui aan in wat olijfolie, die we verwarmden in een grote soepketel.
- De aardappel gaan we schillen en in stukjes snijden. Hij mag bij de ui.
- Laat het geheel even stoven, terwijl je af en toe eens roert.
- Het witloof maken we schoon door de buitenste blaadjes eventueel te verwijderen en het onderste (verkleurde) stukje eraf te snijden. Leg 2 stronkjes opzij voor de afwerking en snij de rest in stukken. Die mogen samen met de bouquet garni bij de uien en dat mengsel laten we zo nog een vijftal minuten rustig stoven.
- We strooien de curry er over en roeren alles eens goed door.
- De warme bouillon mag er dan bij en we brengen de soep vervolgens aan de kook.
- Deksel erop, vuur lager en zo mag dat een 30 minuten rustig garen.
- Daarna halen we de bouquet garni eruit en mixen we de soep fijn.
- Proeven en bijkruiden met peper en zout. Eventueel mag er nog wat van de curry in.
- We brengen de soep terug naar het kookpunt en halen ze dan van het vuur.
- Het witloof dat we opzij legden snijden we in fijne stukjes, net zoals de zalm. We leggen die stukjes op de bodem van onze soepkommetjes en scheppen er de warme soep over.