Gebraden Lamsbout met Geroosterde Groenten

Gebraden Lamsbout met Geroosterde Groenten

Dit is het ideale recept voor als je mensen over de vloer krijgt. Er is amper werk aan en je kan dat weinige werk dan nog allemaal op voorhand doen. Je moét het zelfs op voorhand doen, want de bout moet vierentwintig uur marineren. De overschot van de marinade dient ook meteen als saus.

De lamsbout moet je bij je slager laten ontbenen en openklappen. Zo’n beetje als een boek, in feite. Hij paste maar net in de oven.

Mag ik iedereen vragen om bij voorkeur bio vlees te gebruiken? Je proeft het gewoon dat het goed is.

Ik heb met een bout van anderhalve kilo zes personen eten gegeven en sommigen hebben nog kunnen bijnemen.

Gebraden Lamsbout met Geroosterde Groenten
 
Auteur: 
Soort Recept: gebraad
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • een lamsbout van min. 1,2 kg, uitgebeend en opengeklapt in de lengte
  • 2tl korianderbolletjes
  • 2tl komijnzaad
  • 3 tenen look
  • een hele bol look extra
  • een grote bos verse koriander
  • een grote bos verse munt
  • 400g kikkererwten
  • een citroen
  • 0,5l biologische yoghurt
  • een tiental kleine rapen
  • een bos jonge wortelen
  • een butternut
  • 2 rode uien
  • olijfolie om te bakken
Zo maak je het
  1. We beginnen met de verse kruiden te wassen en te drogen. Ze mogen meteen ook fijngesneden worden.
  2. De teentjes look gaan we pellen.
  3. De kikkererwten doen we in een vergiet en we spoelen ze goed af. Ze mogen dan even uitlekken.
  4. We nemen een blender en doen hierin de korianderbolletjes, de gepelde tenen look, de verse koriander, de munt en ongeveer de helft van de uitgelekte kikkererwten (de andere helft mag in de ijskast), samen met wat peper en zout. Dat gaan we even mixen.
  5. Dan mogen de yoghurt en het sap van een halve citroen erbij. We mixen dit tot een sausachtige substantie.
  6. De helft ervan doen we in een potje en dat mag in de koelkast. Dit is de saus voor het vlees.
  7. We nemen het vlees en kerven dit aan beide kanten een beetje in met een scherp mes. Het mag dan in een plastieken zak (geschikt voor voedsel), samen met de andere helft van de yoghurtmarinade. De zak gaan we goed dichtbinden en we draaien hem een paar keer goed op zijn kop, zodat het vlees goed bedekt raakt met de marinade. Het lam mag dan 24uur marineren.
  8. De volgende dag verwarmen we de oven voor op 200°C, hete lucht. Het vlees halen we dan ook al uit de ijskast, zodat het wat op temperatuur kan komen.
  9. We gaan vervolgens aan de slag met de groenten: de raapjes mogen schoongemaakt worden en de worteltjes licht geschraapt. We laten nog wat groen zitten, dat staat mooi.
  10. De pompoen gaan we schillen en doormidden snijden. We verwijderen de pitten en we snijden hem in een achttal stukken.
  11. De uien gaan we pellen en in vieren verdelen.
  12. We gaan de tenen look verwijderen uit de pol. Die hoeven niet gepeld te worden, maar je mag er 'ns op slaan met de vlakke kant van je mes.
  13. Als die groenten mogen in een grote braadslede, samen met de kikkererwten die je nog over had van eerder. Hierover strooien we komijn en peper en zout. Alles mag besprenkeld worden met olijfolie en vervolgens goed door elkaar geschud.
  14. De groenten zetten we onder in de oven. Erboven leggen we het lamsvlees op een ovenrooster.
  15. Het vlees mag ongeveer een uur garen. Om zeker te zijn kan je ook een braadsonde of een braadthermometer hebt. Hoewel dat niet zo makkelijk werkt met een dun stuk vlees zoals dit.
  16. Schep halverwege de gaartijd de groenten eens om.
  17. Server het vlees op warme borden met de overheerlijke yoghurtsaus.

Gebaseerd op een recept uit Jamie’s Dinners

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+