Aspergerolletjes uit de Oven met Kervelroomsaus

Aspergerolletjes uit de Oven met Kervelroomsaus

gegratineerde-aspergerolletjes1

Ik schreef gisteren nog over een van mijn grote liefdes van het voorjaar: aardbeien. Vandaag is het de beurt aan een andere verwennerij: witte asperges.

Als ze in seizoen zijn probeer ik er elke week minstens een keer een gerecht mee klaar te maken.Ik kan er niet genoeg van krijgen!

Dit recept is een probeersel dat goed uitdraaide. De asperges zelf gaarde ik in de stoomoven, zoals ik dat nu altijd doe. 8 minuten op 100°C of 96 °C (mijn AEG gaat maar tot 96 °C) en ze zijn net goed voor mij. Ik heb al gemerkt dat die cuisson voor sommige mee-eters net niet ver genoeg is, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik hou ervan als ze nog lekker crunchy zijn.

In principe stoom je een asperge zonder toevoegingen, maar je kan er evengoed een beetje boter op gooien of wat sjalotjes en witte wijn, zoals ik hier deed. Ze hebben weinig of geen invloed op de smaak, maar achteraf maken die toevoegingen met het stoomvocht in de ovenschotel een prima sausje.

Alvast smakelijk!

gegratineerde-aspergerolletjes3

 

gegratineerde-aspergerolletjes2

 

Aspergerolletjes uit de Oven met Kervelroomsaus
 
Auteur: 
Soort Recept: gezond
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
 • een bussel witte asperges
 • 4 plakken gekookte ham van goede kwaliteit
 • 4 spelt lasagnevellen
 • een zakje kervel
 • een kleine sjalot
 • 100ml droge witte wijn, bij voorkeur iets fruitig zoals een Sauvignon
 • 50ml lichte soya room
 • een ei
 • 30g Parmezaanse kaas van het blok
 • olijfolie om te bakken
 • 1kl zwarte peperkorrels
 • nootmuskaat
Zo maak je het
 1. We beginnen met onze lasagnevellen: die moeten we voorkoken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als er op staat dat het niet nodig is moet je het zelf even uittesten hoe lang ze nodig hebben. Ze moeten beetgaar en flexibel worden.
 2. Schrik ze achteraf even met koud water en laat ze uitlekken. Leg ze niet op elkaar, want dan worden ze een deegmassa. Apart drogen is dus de boodschap.
 3. De asperges gaan we schillen zoals het hoort en de harde uiteindes afbreken.
 4. De sjalot gaan we pellen en fijn snipperen. We doen die samen met de asperges, de wijn en de peperkorrels in een ovenschaal en stomen de asperges gaar in 8 minuten.
 5. Als ze klaar zijn laten we de asperges uitlekken en gieten we het vocht uit de schotel door een zeef.
 6. De oven gaan we verwarmen op grillstand.
 7. We nemen dan 2 kleine ovenschaaltjes of een grote. Die mogen lichtjes ingevet worden met wat olijfolie.
 8. We gaan dan onze rolletjes maken door een drietal asperges in een sneetje ham te rollen. Daarna rollen we dat in een lasagnevel. Dat hoeft niet strak te gebeuren.
 9. De rolletjes mogen in de schaaltjes gelegd worden, met de naad naar beneden.
 10. We beginnen aan de saus door de kervel te spoelen en te drogen. We mixen hem vervolgens fijn met het gezeefde kookvocht, de room, de geraspte Permezaan, een eidooier, wat nootmuskaat en peper en zout.
 11. We overgieten de rolletjes met de saus en raspen er snel nog wat Parmesan over. Ze mogen dan een vijftal minuten onder de hete grill of tot ze goudbruin zijn.

 

Leave a reply