Ik denk dat het de derde of vierde keer was dat ik de trap opliep naar Bistro Bis in Tongeren, boven restaurant Magis. Voor alle achtergrondinfo verwijs ik graag naar mijn vorige post.
Deze keer kwam ik aanzetten met een vast kliekje waarmee ik al eens een spannend resto pleeg te bezoeken. Zo gingen we laatst naar het vernieuwde Veranda en vertelden ze me daar toch niet dat ze nog nooit bij de Bis geweest waren. Daar moesten we snel verandering in brengen, leek me. Zo gezegd zo gedaan.
Het concept van chef Johan Haiverlain en zijn kompanen is nog steeds hetzelfde als de vorige keer: rechttoe, rechtaan keuken met vlotte bediening en de nodige punch. Er klonk rock door de boxen en dat we dat ook op de borden zouden krijgen, was waar we op rekenden en wat we ook kregen.
Die maandagavond konden we kiezen uit de “Small Bis” (3 gangen, te kiezen uit het menu, aan € 37) en de “Big Bis” (sharing formule volgens selectie van de keuken met keuze van nagerecht van de kaart, aan € 49). En omdat we grote jongens zijn, lieten we ons verrassen met een “Big Bis”.
Aperitief kies je nog steeds van het krijtbord alwaar ik de Bzart Lambiek gespot had: een prachtige Lambiek van Oud Beersel. Eens wat anders dan de traditionele schuimwijnen. Over schuimwijn gesproken: mijn gezelschap was zeer te spreken over de rosé van Optimbulles. Made in Limburg en dat proef je.
Over naar waarvoor we gekomen waren: the food!
Huisbereid zuurdesembrood met oa olijven, geserveerd met hummus.
Wulken. De grootste exemplaren die ik ooit gezien heb. 😱
Charcuterie bordje met Pata Negra, gerookte eend & Morelli.
Octopus, gegaard in bruin bier.
Huisgerookte zalm met komkommer, citrus en dille.
Coeur de Boeuf met buratta en tuinbonen.
Forel, rode biet en basilicum.
Volgens onze deskundige wijnkenner Filip Salmon: “een van de beste sauvignon blancs ever gedronken!”
Battonetta met gepekelde groenten.
Scheermessen met Chorizo en koriander.
Catch of the day: pladijs.
Lam met snijbiet, rode peper en munt.
Citroentaart met ijs van tijm. Lekker, maar dat kan je wel zien aan de foto.
Dat het een meer dan geslaagde avond was en dat ik nu al uitkijk naar de volgende keer. De keuken van chef Johan is er eentje om te watertanden: goed op smaak, pittig en verrassend. En dat alles voor een meer dan zacht prijsje. Nog steeds een van mijn absolute favorieten.
Bistro Bis
Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
+32 12 74 34 66
Bistro Bis is nu ook te boeken met de nieuwe Resengo-bon. (Disclaimer: Resengo was zo vriendelijk om ons een Resengo-bon te schenken in ruil voor een review. De restaurantkeuze en deze review zijn 100% onafhankelijk.)