Bistronomie 2013

Bistronomie 2013

Bistronomie Gids 2013

De nieuwe Bistronomie gids is vanaf nu te verkrijgen en daar hoorde een voorstelling met de nodige klasse en smaak bij. Wij dus naar Brouwerij De Koninck in het verre Antwerpen.

Aldaar werden we verwelkomd in de brouwzaal door acteur en foodie Gene Bervoets, collega blogger @Be_Gusto en journalist/fijnproever Alain Coninx. Met die laatste heb ik een voorgeschiedenis: ik heb er namelijk ooit eens een auto aan verkocht in een vorig leven en ik herinner me hem als een aangenaam man. Blijkt nu dat we ook qua gastronomische interesses op dezelfde lijn zitten.

Alain Coninx Bistronomie 2013

Hij had het in zijn speech namelijk over hoe hij momenteel beïnvloed wordt door @KrisVerburgh en zijn welbekende (of moet ik zeggen beruchte?) boek “De Voedselzandloper”. Een boek dat de lezers van deze blog maar al te goed zullen kennen. Een boek ook, dat voor mij de start inleidde naar een andere manier van denken over voeding.

Dhr. Coninx sprak over hoe hij de toekomst van de gastronomie aanvoelt en dat er na het moleculaire of wetenschappelijke koken en de tegenbeweging naar de terroirkeuken ongetwijfeld iets nieuws zit aan te komen. Volgens hem zal dat meer en meer een gezondere en lichtere keuken worden waar we gaan nadenken over voedingsstoffen en ecologische voetafdrukken. Deze man is een kenner.

Ik kan niet anders dan hem bijtreden. We zullen minder, maar beter gaan eten en afwijken van wat we tot nu toe dachten dat gezond was. Nieuwe onderzoeken en out of the box-denken zetten meer en meer mensen aan om voeding en bereidingswijzen in vraag te stellen. En dat kunnen we alleen maar toejuichen.

We willen natuurlijk ook wel nuanceren en zeker niet fanatiek gaan worden. Ik ben blij dat Alain het ook zo ziet.

Voor hen die niet vertrouwd zijn met het concept Bistronomie:

Een verfijnde keuken, een goed glas wijn of bier en dit kunnen consumeren binnen een gemoedelijke, ongedwongen sfeer mét een correcte prijshantering (Steve & Johannes – Bistronomie)

Bistronomen zijn geen stijve harken, maar warme en gezellige mensen die willen dat hun gasten zich thuis voelen in hun zaak… De laagdrempelige bistro en de verfijnde gastronomische keuken vinden elkaar in de bistronomie. (Gido Van Imschoot)

Eerlijk, warm, zonder franjes, een ster zonder de sterren. (Lieven Musschoot)

Het is een gids geworden vol veelbelovende adresjes waar we nog nooit te gast waren. Het concept is welgekomen in deze tijden van crisis  en ik kijk er naar uit om de bistro’s in de buurt uit te proberen. Wordt ongetwijfeld vervolgd in latere blogposts.

De persvoorstelling had nog meer om het lijf dan de toespraken van enkele influencers. Het prachtige kader van Brouwerij De Koninck geeft immers een echte foodie hotspot onderdak; in de vroegere bottelarij is immers de groothandel van Kazen Van Tricht gevestigd. Daar werd, met de acht rijpingskasten als decor, een walking lunch en een cheese and beers pairing, of cheers, geserveerd.

Van Tricht

We zouden onszelf niet zijn als we ook hiervan niet een verslagje hadden gebrouwd. Dat komt er morgen aan, want het verdient zijn eigen post. Stay tuned.

De Bistronomie Gids 2013 is vanaf nu te koop voor slechts € 9,99. Een aanrader.

Leave a reply