Cheers: Beer and Cheese Pairings

Cheers: Beer and Cheese Pairings

In de vroegere bottelarij van De Koninck huist tegenwoordig de befaamde Belgische kaasspecialist Michel Van Tricht & Zoon.

Zoals ik gisteren al zei werd er op de voorstelling van de Bistronomie gids in dit unieke kader een walking lunch voorzien voor de aanwezigen. Als kaasliefhebber keek ik maar wat mijn ogen uit naar al die lekkernijen die er liggen te wachten tot ze net goed zijn om verorberd te worden. De winkel bevindt zich nog op de vertrouwde locatie, maar de groothandel en de rijpingskamers huizen nu dus in deze oude brouwerij.

Kaasaffineurs Van Tricht

De lunch bestond uit een aantal kleine bordjes met lekkere gerechtjes, waaronder een ravioli met paddestoelen, een carpaccio, een stukje quiche lorraine en een bordje met een coquille, groene asperge en grijze garnalen. Lekker.

Walking Lunch - Coquille

Hoogtepunt waren evenwel de “cheers”, wat natuurlijk een samentrekking is van cheese en beers. Met andere woorden een kaas en bier pairing. In de degustatieruimte van Van Tricht & Zoon werden we verwend met enkele verrassende combinaties.

First up was een stukje kaas van rauwe Normandische geitenmelk, gemarbreerd met vanillepoeder: de Vanillien. Dit was mijn persoonlijke favoriet van de drie kazen die we te proeven kregen. De vanille was subtiel en werd versterkt door het bier dat erbij kwam: een De Koninck. In principe ben ik niet zo’n fan van dit bier, maar samen met deze kaas was het zeer lekker. Meer dan geslaagd.

cheese beer pairing

De volgende combinatie was een meer gekende kaas: een Comté. In dit geval de Comté Marcel Petite Melodie, een mondvol. Deze rauwmelkse kaas uit de Jura bezorgt eerder een wat zwaarder gevoel in de mond, maar dat werd prima gecounterd door het lievelingsbier van ondergetekende: Duvel. Weliswaar geschonken in een poppenglaasje, maar soit. Het was tenslotte nog maar middag.

Duvel Comté

De laatste bier en kaas pairing was toch wel een kleine openbaring. Ik ben sowieso fan van blauwe kazen en de Bio Bleu van Het Hinkelspel is mij zeer bekend: lekker en vol van smaak, maar niet te sterk. Ik ben dan weer geen fan van kriek bieren, maar daar moet ik nu toch wel mijn mening gaan herbekijken. De Liefmans Cuvée Brut is dan ook een echt topbier en samen met de kaas was het een echt schot in de roos. Die combinatie gaat deze zomer een paar keer ingeschakeld worden om wat vrienden te imponeren.

Liefmans - Hinkelspel  Bio Bleu

Leave a reply