Lunch @ Officina Clandestina, Leuven

Lunch @ Officina Clandestina, Leuven

officina clandestina Leuven

Tijdens mijn nooitaflatende zoektocht naar originele en kwalitatieve culinaire adresjes doe ik soms al eens een echte ontdekking. Dit is er eentje van.

In 2012 haalde Officina Clandestina nog de shortlist in de categorie “Beste innovatieve en trendy restaurantconcept” van de Concept Restaurant Awards, een tweejaarlijks initiatief van de Leaders Club waarmee men de creativiteit van de Belgische restaurantsector wil onderstrepen. Ze waren in goed gezelschap met Ellis Gourmet Burger, Cuines 33*, Hopdog, Slagerij Dugardeyn en Balls & Glory, de uiteindelijke winnaar.

Sindsdien stond deze zaak op mijn to do lijst, in de categorie “dringend”. Het duurde uiteindelijk nog tot een zomerse voorjaarsdag vooraleer ik er eens binnen wandelde met een serieus hongertje.

Op mijn eentje was ik namelijk in Leuven verzeild geraakt en na een lange voormiddag binnensmuurs te vertoeven had ik dringend behoefte aan een goed glas en een leuke lunch. Omdat de studentenstad vrij dicht bezaaid is met allerhande broodjeszaken, genre Panos en andere etablissementen waar ik me liever ver van weg houd, stapte ik op goed geluk naar bovenstaand plekje.

In een onooglijk zijstraatje van de Naamsestraat is Officina Clandestina in een wat groter rijgebouw gevestigd. De gevel is voorzien van grote vensters die open kunnen waardoor je toch een beetje het gevoel hebt  buiten te zitten.

De sfeer binnen was gemoedelijk en dat werd extra in de hand gewerkt door de kleurrijke formica tafels en stoelen die het geheel wat deden denken aan een refter. Aan mijn tafel had ik zicht op een open stukje van de keuken, waar naarstig gewerkt werd.

Nog maar net gezeten kreeg ik prompt een karaf fris kraantjeswater aangeboden. Gratis.

Een blik op de kaart van dit Italiaanse restaurant toonde dat men hier vooral broodjes of paninis serveert ‘s middag, hoewel er ook enkele salades waren en een heuse lunch en een dagschotel. Chic, cheap ‘n quick quality meals, noemen ze het zelf.

De keuze aan broodjes was echter enorm en ik besloot ervoor te gaan. Eerst trakteerde ik mezelf nog wel op een glaasje “natural” rosé, dat ik koos uit de leuke kaart vol bio(-dynamische) en natuurlijke wijntjes.

De kaart vermeldde een aparte sectie met aperitiefwijnen per glas, met daaraan gekoppeld een, optioneel, hapje. Ik vond dat een leuk idee: zo kies je zelf je aperitief en kan je een gepairde amuse krijgen als je dat zou wensen. Of als ze je dat vragen, want dat deed de dame van de bediening dus niet.

Uit de waslijst originele broodjes koos ik de Santocalí, een ciabatta met Toscaanse salami, verse ricotta, gegrilde paprika, kaviaar van paprika en rucola. Ik kan je verzekeren dat het moeilijk kiezen was met al die andere geweldig uitziende variëteiten met mortadella, prosciutto, mozzarella, truffel, pecorino en what not.

officina-clandestino-leuven

 

broodjeszaak-leuven

Toen mijn keuze arriveerde zette ik meteen mijn tanden in het krakende broodje. En of het lekker was! De subtiel zoute, maar spicy Toscaanse salami werkte prima met de romige, zure ricotta. De rokerige smaak van gele en rode paprika, venkel(zaad), basilicumblaadjes en lekker peperige rucola maakten het af. Wauw.

Zonder twijfel een van de betere “broodjes” die ik al gegeten heb.

Toen het binnengespeeld was betaalde ik een meer dan correcte € 4.40 voor dit heerlijk stukje Italië op een bord. Het zonnetje in mijn glas kostte ook zoiets. Minpuntje bij die betaling was dat ik niet kon betalen met mijn kaart en ik draag tegenwoordig niet vaak cash geld meer met me mee. Ik moest dan naar buiten, weer naar het centrum voor een bankautomaat en dan terug omhoog naar het restaurant om af te kunnen rekenen. Ik besef dat de betaalbakjes geld kosten, maar cash is echt wel verleden tijd aan het worden. Trendsetters zoals ik zijn gewoon wat vroeger.

Anyhoo, Officina Clandestina staat nu ook op mijn to do lijstje voor de avond. Men geeft dan een viergangen gastronomisch menu aan € 38,- waarbij ongetwijfeld interessant vocht zal geschonken worden. Ik kijk er nu al naar uit.

Officina Clandestina
Sint Antoniusberg 6, 3000 Leuven
(016) 58 40 26
Ma-Vri : 09u00 – 15u00 & 19u00 – 22u00
Website

One Response to Lunch @ Officina Clandestina, Leuven

Leave a reply