Gisteren werd in het goederenstation van Tour & Taxis, te Brussel, de vijfde editie van Culinaria op gang geschoten. Het grootste culinaire festival van ons land is in dit jubileumjaar meteen toe aan een nieuw concept.
Zo zal Culinaria zich niet meer beperken tot een eenmalig jaarlijks event, maar gaat het op tournee. De Pure Street Tour trekt dit jaar nog naar Knokke en de Zavel Nocturnes. De volgende jaren gaat het alvast naar andere steden, zoals Namen en Antwerpen. Om iedereen op de hoogte te houden is er de viermaandelijkse Gazet van de Chefs en de gebruikelijke kanalen zoals de website en de Facebook pagina. Volgen dus!
Flashback naar gisteren, want ondanks al die grootste plannen is het momenteel dus nog op de gebruikelijke locatie te doen. Het concept is onveranderd: gedurende vijf dagen komt een schare talentvolle chefs zijn kunnen tonen aan de hand van een signature gerechtje. Je koopt je ticket (€75,-) en kan gaan proeven van een amuse en een zeven gangen menu. Thema dit jaar? Streetfood!
Wij gingen dus al eens op verkenning. Volgt u even mee?
Starten deden we met de cocktail workshop door Hortense. We dronken een mix van Sipsmith Sloe Gin en London Brokers Gin gebracht met Bitter Truth grapefruit, sap van bloedsinaasappel en pompelmoes. Perfect als starter.
Vandaar schuifelden we door naar de amuses, alwaar ik me liet verleiden door de minzame Nicolas Scheidt van het Brusselse La Buvette. Hij serveerde een lekker gegrild en geconfijt varken, geserveerd met verse kruiden. De collega’s kozen voor een tartaar van Black Angus uit Veurne met haring, kaviaar en oosterse kruiden. Een kunstwerkje van chef Broes Tavernier van ‘t Vijfde Seizoen.
Volgende halte waren de hoofdgerechten. Van links boven met de klok mee:
- Sang Hoon Degeimbre van L’Air du Temps** serveerde een tartaar van kalfsvlees met scheermessen. Niet slecht, maar niet top voor mij. Ik vermoed dat het weer er wat mee te maken had. Had me dit gegeven op een normale voorjaarsdag, die niet lijkt op een gemiddelde weekdag in November en het zou ongetwijfeld beter gescoord hebben.
- Viki Geunes van ‘t Zilte** bracht groene chorizo, gemarineerde zeebaars en groene paprika. Dit hapte lekker weg, maar miste toch een beetje fraîcheur voor mij.
- Dé topper van de avond was ravioli met foie gras, gerookte paling en eend consommé van Yves Mattagne (Sea Grill**).
- Uit de keuken van Le Cor de Chasse* toverde chef Mario Elias een boterzacht duifje met foie gras en rode biet. Een leuke en lekkere combinatie.
We maakten dan een tussenstop bij de Leffe Experience, waar Bart De Pooter van restaurant Pastorale** een aardappelhapje presenteerde met 50 dagen gerijpte Holsteiner. Dat vlees kenden we nog van ergens.
We haastten ons dan naar een van de workshops, met name die van Greenkow. Deze mensen serveerden ons onder andere gefrituurde krekels, rupsen met zaden en sandwichspreads met gemalen meelworm. Voor mij was dit een eerste kennismaking met deze “keuken van de toekomst”, waar ook verschillende topchefs stilaan interesse voor tonen. Zo werden de spreads mee uitgedokterd door Sang Hoon Degeimbre.
Was het lekker? Bwah. Was het slecht? Nee. Het broodsmeersel van meelwormen werd gemengd met onder andere courgette en chocoladepasta, waardoor je eigenlijk geen worm meer proefde. De krekels proefden naar gefrituurde garnaal, met een toets van noten. Toch zeker de moeite om eens te proberen, net zoals de andere workshops, waarvoor er die avond net wat te weinig tijd was.
We gingen dan ons laatste hoofdgerecht claimen en na de insectenervaring kozen we dan maar voor een stukje degelijk vlees: gegrilde waguy met kruiden, Gruyère, koffieolie en tonkabonen. Was getekend: Pascal Devalkeneer, Le Chalet de la Forêt**. Spijtig dat het vlees koud was en bijgevolg veel van zijn smaak verloren had.
Met onze vleeshonger nog niet gestild hielden we halt bij slager Hendrik Dierendonck die zich aan het preppen was voor de Battle of the Butchers met zijn Leuvense collega Filip Rondou. Hendrik laat ons een stukje entrecôte proeven. Entrecôte die hij een maand rijpt, vervolgens een maand zout en dan nog eens droogt op verhoogde temperatuur. Ik heb er geen woorden voor, zo lekker. Ga dat kopen en proef het. Nu.
Afsluiten deden we uiteraard met een dessertje of twee. We begonnen met een fresh chocolate & hot street waffle, ons gebracht door Jean-Philippe Darcis. Dit was naast het bordje van Yves Mattagne mijn winnaar van de avond.
Het tweede dessert was een room van platte kaas op mango en passievrucht mousse van Marc Ducobu. Zeer lekker, maar het kon het chocolade dessert niet overtreffen. Als ik opnieuw zou kiezen zou ik dus eerst dit consumeren en daarna dat van Darcis. Desalniettemin was dit gerechtje uitstekend gebracht.
En dan ging het huiswaarts…
Culinaria loopt nog tot en met zondag en er passeren elke dag tal van gastronomische toppers. Ook de Omnivore World Tour is er present met elke dag verschillende Masterclasses door internationale chefs. Gaat dat zien, gaat dat zien!
Het volledige programma en alle info kan u vinden op de website van Culinaria.