Onze Avonturen tijdens de Bordeaux en Primeur Week

Onze Avonturen tijdens de Bordeaux en Primeur Week

Dit jaar kreeg ik de unieke kans om te gaan proeven van Bordeaux tijdens de Primeur week. Het werd een fantastische trip, gekruid met unieke uitstapjes, naar een zeer mooie stad.

Vooreerst wil ik meegeven dat ik weg ben van Bordeaux. Met zijn mooie gebouwen, relaxe sfeer en fantastische wijnbars is dit een een geweldige stad om naartoe te trekken. De vele wijnhuizen in de nabije omgeving maken van deze Franse grootstad een geweldig oord voor foodies en andere wijn afficonado’s.

Bordeaux is bovendien rijkelijk voorzien van goede restaurants: Michelin heeft er daarvan twaalf bekroond met een ster en twee met twee sterren. Jammer genoeg hadden we een bezoekje aan een van deze zaken niet voorzien, maar er komt zeker een volgende keer. Dat staat nu al vast.

bordeaux1

Niet dat we slecht gegeten hebben, hoor. Het viel meteen op dat Bordeaux, buiten wijn, nog andere fantastische producten heeft. Dan heb ik het in de eerste plaats over vlees, charcuterie, kazen en vis. Alles wat we daar gegeten hebben was van een uitmuntende kwaliteit. Van de charcuterie en de dessertbordjes in de bar-a-vin tot het diner in de restaurants. De mensen leven er goed en er wordt duidelijk aandacht geschonken aan de kwaliteit van de voeding.

Maar we waren er dus voor de Primeurweek. Voor zij die niet weten wat dat precies inhoudt: elk jaar doen ze in Bordeaux een soort grootschalige proeverij van de wijnen van het voorgaande jaar. In dit geval dus de wijnen van 2012. Deze wijnen zijn nog lang niet op punt, maar ze worden nu al aangeboden aan pers en inkopers om het potentieel te tonen. Zo kunnen wijnmakers tonen hoe hun wijn ervoor komt en meteen ook peilen naar de reacties van de kenners. Mede op basis hiervan wordt een prijs bepaald. Aankopers doen hun bestellingen voor wijnen die in 2014 geleverd zullen worden.

Zeer interessant voor een liefhebber zoals ik, maar toch ook niet te onderschatten. Op de proefevents moet je continu wijn proeven en door de vaak nog gesloten wijnen dien je dan het potentieel van een wijn te ontdekken. Dat is niet zo simpel voor de ongeoefende proever, die ik dus ben.

Het klinkt misschien niet zo, maar enkele uren van wijn naar wijn is best vermoeiend. Na een tijdje houden je smaakpapillen er dan ook gewoon mee op. Al dat drinken, proeven en spuwen wordt op den duur best repetitief.

Zoals ik al zei ben ik dan ook geen geoefend proever en was het mij meer te doen om eens te kijken wat die “Bordeaux en Primeur” nu precies omvat. We kregen de kans om drie Chateaus te bezoeken, elk van een verschillend kaliber. We zijn niet naar Cheval Blanc of Pétrus geweest, maar dat was ook nergens voor nodig.

bordeaux2

Wel op de planning: Chateau Pape Clément, van Bernard Magrez. Deze man heeft tientallen wijndomeinen over de ganse wereld in zijn portfolio. Hij stelde al zijn wijnen voor tijdens die week en wij mochten een kijkje en slokje nemen.

Dit sjieke chateau bevindt zich in Pessac, in het zuid-westen van Bordeaux, in een nog vrij stedelijk gebied. Het is een van de oudste wijngaarden van Bordeaux. De topwijn van het huis is de Chateau Pape Clément zelf. Die is er in rood en wit als Grand Cru Classée de Graves. We hebben beide versies van 2012 kunnen proeven en met de hand op het hart kan ik zeggen dat de witte een van de beste wijnen is die ik ooit gedronken heb, ook al was die nog niet helemaal op punt. Bij het informeren naar de prijs deelde men mee dat die naar de € 100,- per fles zou gaan. Ik heb dan toch maar geen bestelling geplaatst.

bordeaux3

Na zo’n vermoeiende proefsessie, die dan ook plaats vond meteen na 2 vluchten (met bijkomende stress van het even kwijt zijn en toch weer terug vinden van je bagage) was downtown Bordeaux de setting van een schitterende avond. Met een eerste halte op de Bordeaux Sweet Party.

Op die feestjes in het centraal gelegen Boutique Hotel komen verschillende wijnboeren, al dan niet kleinschalig, hun zoete witte creaties voorstellen. Moet het gezegd dat die vlotjes naar binnen gingen? Sweet wines en Bordeaux: een topcombinatie.

Zelfs later op de avond, zoals in ons geval, kan je dan nog terecht in een van de talrijke restaurants van de stad. Om er verwend te worden met lekker eten en, hoe kan het ook anders, uitstekende Bordeaux wijnen. De aanwezigheid van een ervaren gids die bij een oogopslag de beste prijs-kwaliteit Bordeaux kan spotten, helpt natuurlijk.

Afronden doe je, zoals het hoort, in een echte bar-à-vin. Waar aan de toog, met meerdere goede glazen, nog nagekaart kan worden over een schitterende dag en waar je wilde plannen maakt voor wat nog komen zal.

Wordt vervolgd…

bordeaux4

Lots of thanks go to Marta @ Princess Misia for letting me use her amazing photos and Jens @ Belgian Wino for keeping us company.

Leave a reply