Restaurant De Gelofte in Aarschot is een restaurant zoals ik me dat voorstel in gedachten. Je kan er steeds rekenen op lekker en gesofisticeerd eten, gepresenteerd door mensen met liefde voor het vak. ‘s Middags kan je er een tweegangenlunch aan 29 euro degusteren en ‘s avonds een driegangenmenu voor 45 euro. Een koopje voor de geleverde kwaliteit.
Het restaurant zelf bevind zich niet zo ver van het Aarschotse station, meerbepaald in een hoekhuis van het gerestaureerde begijnhof. Het bestaat uit 2 kamers met elk een drietal tafels, wat samen met de romantische inrichting zorgt voor een intieme sfeer. Kaarslicht en aardse tinten in het interieur maken het plaatje compleet.
Chef Frank Heylen, die in de keuken stond bij Georges Blanc en Johan Seghers, presenteert al zolang ik me herinner een product gedreven keuken. Terroir en product zijn dé modetermen in de hedendaagse gastronomie, dus is dit plekje dan ook helemaal mee met zijn tijd. Gastvrouw Ingrid zorgt voor de aangename sfeer in het restaurant terwijl je rustig je keuze maakt, in mijn geval bij een glaasje lekkere Drappier.
Het driegangenmenu laat de keuze uit twee voor- en hoofdgerechten en 3 desserts of kazen. Zoals in de meeste kleinschalige eetgelegenheden zijn er hier geen wijnformules, maar de huiswijn is zeker aan te raden en te verkrijgen per glas.
Met oog voor het servies presenteerde de chef himself het eerste aperitiefhapje: een bouillon met een tartare van zalm en een toefje komkommerschuim.
Het tweede hapje was een soort salsa met onder andere jonge ui en warme garnalen. Zeer lekker en de tegenstelling warm-koud scoorde goed, zoals gewoonlijk. Dit zijn eenvoudige, pure en lekkere hapjes waarvan ik er een arsenaal op kan. Lekker!
Als voorgerecht namen zowel ik als mijn madame de Noordzeegarnalen met kreeft, couscous en puntjes paprikamayonaise. Werkelijk zeer smakelijk en perfect bereid. Vooral de garnalen waren extra lekker. Die zijn in juli dan ook volop in hun topperiode en krakend vers is deze Belgische delicatesse nooit te versmaden.
Als hoofdgerecht koos ik voor de parelhoen met zomergroenten, hoeveboter, Calvados en koffie-extract.
Dit gerecht werd modern geserveerd op een eerder “authentiek” bord en da’s leuk. De parelhoen was van voortreffelijke kwaliteit en de saus met Calvados maakte het helemaal af. Dit werd dan ook vlot gesmaakt.
De overkant koos, zoals gewoonlijk, voor de vis. In dit geval smakelijk ogende zeebaarsfilet, zeekraal, waterkers en groene asperges.
Omdat ik rode wijn drink bij het hoofdgerecht heb ik niet van de zeebaars geproefd en moeten we hier dan ook voortgaan op het oordeel van mijn bevallige assistente, die het hele bord in een oogwenk wegwerkte en terwijl goedkeurende op-en-neer gaande bewegingen maakte met het hoofd. Ik mag besluiten dat het lekker was.
Diezelfde assistente koos als nagerecht voor het rood fruit met witte chocolade, pistache en limoen. Hiervan heb ik geen foto, maar je mag me geloven als ik zeg dat het zeer mooi gepresenteerd werd en minstens evengoed proefde. Maar dat laatste is voor rekening van de dame aan tafel.
Ondergetekende opteerde voor de kaas en is toch wel wat verrast als het bord wordt voorgesteld aan tafel.
Maar liefst 8 stukjes kaas! Nu heb ik altijd geleerd dat je maximum 5 kaasjes mag degusteren en hoewel we deze regel zeker niet altijd ter harte nemen, is 8 toch wel wat veel. Deze door België’s meest bekende kaasmeester Michel Van Tricht geaffineerde pareltjes werden voorgesteld door de chef, maar ik kan spijtig genoeg niet herhalen wat er op het bord ligt. Shame on me! Ik onthou voor mezelf een lekker stukje brie en linksboven een geitenkaasje waar ik vol verrukking aan zal terugdenken.
De porties waren trouwens over het algemeen vrij genereus te noemen. Je zal hier niet buiten stappen met honger, dat is zeker.
Op de wijnkaart hadden wij een drietal dessertwijnen gespot en als rechtgeaarde liefhebbers vroegen wij dan ook een bijpassend glaasje bij ons respectievelijke nagerecht. Bij het fruitdessert kwam een fris-fruitige wijn in het glas en bij de kazen een sterke, porto-achtige likeurwijn. Ik moet leren om foto’s te nemen van de wijnkaart, want ik kan jammer genoeg de benamingen niet reproduceren uit het hoofd. Wat ik wél nog weet is dat deze glaasjes perfecte begeleiders waren voor hun borden en wij waren dan ook zeer verrukt na het ledigen.
Na de koffie en snoepjes stap je hier buiten met een voldaan gevoel en het beste van al is dat je hiervoor geen fortuinen hoeft te spenderen. De kwaliteit op het bord is top en als je niet overdrijft met de wijnen en je aperitief kan je hier geweldig lekker eten voor een zeer schappelijke prijs. Dit is dan ook nog eens het meest romantische restaurant uit de wijde omgeving.
Je hoort het: niets dan lof voor De Gelofte.