Kerst Salade van Fifteen, Belgian Style

Kerst Salade van Fifteen, Belgian Style

Deze topsalade is een recept van Jamie Oliver, dat oorspronkelijk verscheen in “Kook met Jamie”. Ondertussen ook alweer zes jaar geleden.

Ik probeer hem elk jaar wel eens te maken, maar dat kan enkel tijdens de winterperiode, want je hebt er lekkere mandarijntjes voor nodig. En die deugen niet in de rest van het jaar.

Het oorspronkelijke recept is superlekker, daar niet van, maar ik heb het wat aangepast met Belgische ingrediënten en er een volwaardige maaltijd van gemaakt. Daar waar het eigenlijk eerder als voorgerecht bedoeld was.

De Belgische ingrediënten zijn hier übervers grondwitloof en Ganda ham. In Fifteen maken ze het met radicchio en Italiaanse ham à la San Daniele en consoorten. Dat kan natuurlijk ook nog steeds, hoewel het grondwitloof minder bitter is dan een radicchio en naar mijn bescheiden mening lekkerder. Een beetje chauvinisme is soms wel op zijn plaats.

Bon Appétit!

Kerst Salade van Fifteen, Belgian Style
 
Auteur: 
Soort Recept: salade
Voorbereidingstijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • een bio citroen
  • 2 grote mandarijnen
  • een grote handvol rucola
  • 2 pijlen grondwitloof
  • een klein bosje verse munt
  • olijfolie voor salades
  • 6 flinterdunne sneetjes Ganda ham
  • Parmezaanse kaas van het blok
  • top Balsamico azijn
Zo maak je het
  1. Scheur de bollen mozzarella uit elkaar en verdeel ze over twee borden. We gaan de kaas lichtjes kruiden met wat citroenzeste en peper en zout.
  2. We pellen de mandarijntjes en verdelen ze in stukjes over de borden. Zorg ervoor dat de meeste witte draadjes verwijderd zijn.
  3. We wassen en drogen de rucola en de munt. Die mogen dan in een slakom.
  4. Het witloof maken we schoon door de blaadjes eraf te halen en licht te spoelen en te drogen. Het mag eveneens in de slakom.
  5. We gaan de salade aanmaken met 3 el olijfolie en 1 el citroensap. Hierbij mag een klein beetje zout en peper. Meng alles goed door elkaar met je handen.
  6. Neem dan een plakje Ganda en rol hier een beetje van de slablaadjes in tot je een rolletje hebt. Verdeel de salade zo opdat je 6 rolletjes kan maken. Die mogen dan op de borden geschikt worden.
  7. Over de borden schaven we wat verse Parmezaan schilfers en druppelen we wat lekkere Balsamico.
  8. Eventueel kan je nog garneren met overgebleven munt en rucola.

 

Leave a reply