Kip op het Bierblik

Kip op het Bierblik

barbeque kip bierblik

Als je ‘ns wil uitpakken op een barbecue zonder al te veel werk, dan is dit recept ideaal. Je hebt er wel een échte bbq voor nodig: eentje met deksel, dus. Het kan ook gewoon in de oven, maar dat is toch wel een heel stuk saaier. Mijn afgeleefde Weber is helemaal perfect voor dit werk.

Ik baseer me hier op een Jamie Oliver receptje, maar het staat ook, zij het wat meer gecompliceerd, in de BBQ bijbel van Peter De Clercq.

Voor4, klaar in ongeveer anderhalf uur

  • 1 grote kip (1.5 kilo) en liefst van uitstekende (bio) kwaliteit
  • 1 blikje bier van 0.5 liter (pils zoals Jupiler is goed)
  • 1 opgehoopte tl venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl (mild) chilipoeder
  • olijfolie

De barbecue (of oven) moet op 200° C gestookt worden terwijl de kip rustig op kamertemperatuur komt en we intussentijd een kruidenmengsel maken om erop te smeren.

Stamp het venkelzaad en komijnzaad fijn in een vijzel en meng met de paprika, suiker, chili en zout en peper. Giet er ongeveer 3 eetlepels olie bij zodat alles een mooie pasta vormt. Pak de kip vast en smeer het mengsel overal waar je het krijgen kunt. Ga er stevig tegenaan en zorg ervoor dat het smeersel in alle hoekjes en gaatjes terecht komt.

Trek het blik bier open en drink het half leeg 🙂 Laat de kip erover zakken en zet recht in een ovenschotel die op je barbeque past.

Zoals je op de foto kan zien zet ik de kip in het midden, op de onderste verdieping van mijn Weber. Daar staat normaal een bakje met water of een andere vloeistof. De kooltjes staan er gewoon naast, waar ze anders ook staan. De warmte circuleert en de kip zal gelijkmatig garen.

Kieper nog wat vuurkruiden over de kolen en laat de kip rustig 70 tot 90 minuten braden of tot ze goudbruin is. Kijk soms eens naar de temperatuur en strooi zo nodig nog wat vuurkruiden bij of gooi er extra kolen op. Ik gebruik kokosbriketten, want die blijven langer warm. Ik heb ze niet moeten bijvullen.

Mijn kip  zag deze keer al wat zwart, maar dat was zeker geen ramp. Het vel kwam er heel makkelijk af en ze was allerminst uitgedroogd. Het vlees moet makkelijk loskomen van het bot en als je erin prikt zou er helder sap moeten uitkomen.

Trek het blik weg als de kip gaar is (oppassen: warm!) en dek de kip af met alu folie terwijl je wat salade klaar zet en de mensen een glas uitschenkt.

Uit Jamie’s Amerika

Leave a reply