Bistro Bis, Tongeren

Bistro Bis, Tongeren

Het verhaal van Dimitry Lysens en Aagje Moens kenden we al van hun uitstekende restaurant Magis* in Tongeren. Op het tweede verdiep van hun pand openden ze in november vorig jaar Bistro Bis. Aan het roer staat Dimitry’s voormalige souschef Johan Haiverlain, die met zijn lange haren en getatoeëerde armen zo lijkt weggelopen uit een Tarantino film. Ik ging samen met mijn gastrofriends Frank en Sven proeven of de keuken van Johan even rock ‘n’ roll zou zijn als de man zelf.

Je gaat Bis binnen langs dezelfde statische ingang als Magis. In de hall kies je voor de houten trap naar boven en meteen kom je terecht in een gezellige bistro sfeer. In de eetruimte heeft hout de bovenhand. Een grote toog en een lange halfhoge tafel in het midden eisen de aandacht bij binnenkomst. Aan de muren zijn tafeltjes voorzien met de door mij verafschuwde Spartaanse stoelen die tegenwoordig blijkbaar obligatoir geleverd worden als je een bistro opent. We namen plaats aan de grote tafel, met comfortabele krukjes, welke was ingedekt met stoffen rood-wit geblokte servetten, Laguiole messen en een menu dat gedrukt werd op papier waarmee ik in mijn schooltijd nog boeken heb gekaft.

De ontvangst gebeurde door de uiterst sympathieke Yannick Roemers, sommelier van dienst. Voor het aperitief konden we kiezen uit een aantal mogelijkheden, beschreven op een krijtbord boven de toog. Na de deskundige uitleg van Yannick kozen ik en Frank voor een Robijn Brut Nature Rosé uit het naburige Jesseren. Sven startte met een Bzart, een ambachtelijk Limburgs Champagnebier. Beide keuzes konden op bijzonder veel meeval rekenen aan de tafel. De boodschap was toen ook al overgekomen: Bis trekt de lokale kaart.

Bistro-Bis-Tongeren23

Bij het aperitief kregen we een heuse “amusestronk”. De stronkjes om op te presenteren kende ik nog van Magis, maar ook chef Johan kan er creatief mee overweg. Op de stronk vonden we Kalamata olijven, pane Carasau (traditioneel plat brood uit Sardinië), een rolletje met snijbiet en in whisky gemarineerde zalm van het huis. Er verscheen een huisgebakken zuurdesem broodje op tafel, dat nog lekker warm was.

Bistro-Bis-Tongeren22

Terwijl we de amuses binnenspeelden bekeken we het menu van naderbij. Bis is open op vrijdag, zaterdag en zondag en biedt op die dagen een driegangen keuze menu voor 35 euro. Op zondag kan je kiezen voor het Bis Off menu: zes gerechten aan 49 euro. Een koopje waarvoor we natuurlijk onmiddellijk tekenden.

Bistro-Bis-Tongeren21

Als eerste gerecht kregen we rode biet met verse ricotta en esdoornsiroopn, begeleid door een glaasje Le Petit Beafort brut van Domaine Alice Beaufort. Een lekker bordje met simpele, maar goede ingrediënten. De Crémant de Bourgogne van Alice Beaufort was er eentje van het natuurlijke soort en die ging goed samen met het aardse van de biet en het smeuïge van de kaas.

Bistro-Bis-Tongeren20

Het tempo bij Bis was vrij strak en de volgende wijn verscheen dan ook snel op tafel. Het was een Insolite 2011, Vin de Table. Gebotteld door Optimbulles in Hasselt-Jesseren. Ik was er niet meteen fan van, maar naarmate het glas vorderde kwam hij meer in de gratie.

Bistro-Bis-Tongeren18

Het bleek ook een uitstekende keuze bij de accompagnerende gerechtjes, waarvan het eerste een soort salade was: met eend, bieslook mimosa, frisee en een perfect gepocheerd kwarteleitje. Het was een bordje dat mij ten zeerste kon bekoren en al zeker in combinatie met de Insolite.

Bistro-Bis-Tongeren15

Wat volgde was een heerlijk soepje van tetragon, een Nieuw-Zeelandse spinazie waar ik tot dan nog nooit van gehoord had. Er naast serveerde men een kommetje met al even heerlijke Bouchot mosselen. Perfect gegaard en super van smaak. Meer moet het soms echt niet zijn.

Bistro-Bis-Tongeren14

Het laatste voorgerecht was een bordje met eekhoorntjesbrood, appelboter en charcuterie van andouilette (grof gemalen worst). Een lekker samenhangend geheel, waarbij me vooral de beetgare cepes opvielen. Bijzonder lekker.

Bistro-Bis-Tongeren13

Zoals gezegd lag het tempo van serveren vrij hoog en het was dan ook tijd voor een pauze. Daarbij kregen we een Morgon Lapierre uit de Beaujolais geserveerd en niet veel later een stukje bonito met coco de pinpoul, geconfijte look, paprika en artisjok. Dit Mediterraanse onderonsje viel in goede aarde. Lekker.

Bistro-Bis-Tongeren11

We kregen voldoende tijd om ons klaar te maken voor het hoofdgerecht dat ook achteraf het pièce de resistance bleek te zijn. Een duo van varken met enerzijds een stukje schouder met een krokant korstje en anderzijds een in de Green Egg gegaard ribbetje dat nadien werd gelakt. Dat alles geserveerd met wortel en koolrabi.

Best! Ribs! Ever!

Zoals we al hadden kunnen merken aan de hand van de vorige borden beheerst chef Johan zijn gaartijden tot in de perfectie en dus is het niet meer nodig te zeggen dat ook dit stukje varken volledig was zoals het hoorde te zijn.

Bistro-Bis-Tongeren10

Even van de emotie bekomen met een L’Hermitage Zellberg 1998, Sylvaner, Julien Meyer: een natuurwijn met interessante toetsen.

Bistro-Bis-Tongeren9

Hij was van dienst bij het eerste dessert maar ook bij de kaas: een warme manigodine Savoie, met kweepeer, zuring en crumble van zuurdesembrood. Weerom simpel en lekker. No nonsense, quoi?

Bistro-Bis-Tongeren8

Of er nog ruimte was voor een dessertje? ‘t Zal wel zijn! Wat dacht u van zacht ijs van melkconfituur met warme appeltjes? Dat hapte vlot weg, maar ik bleef na de kaas en dit bord toch nog wat op mijn honger zitten. Zeker na het sublieme hoofdgerecht had ik moeite met geïmponeerd te raken. Maar het was nog niet gedaan…

Bistro-Bis-Tongeren7

Bistro-Bis-Tongeren6

Sommelier Yannick bracht ons een toppertje om af te sluiten: Bzart Kriekenlambiek brut nature uit Oud Beerzel. De perfecte begeleider voor een stukje verse chocoladewafel met sorbet van chocolade en frambozen. Een ideale afsluiter.

Bistro-Bis-Tongeren5

Met een goed gevoel vroeg ik nog een een groene thee en ook die was een van de beste die ik al voorgeschoteld kreeg op restaurant. Helemaal niet bitter en lekker fruitig. Het zegt veel over de aandacht voor detail bij Bis.

Bistro-Bis-Tongeren4

Geserveerd met kleine potjes rijstpap en ovenverse madeleines. Bij het zien van madeleines bij de thee denk ik al gauw: “Weer eentje die het probeert, maar waarschijnlijk beter zo had gelaten”. Echter moest ik ditmaal vaststellen dat de krokante buitenkant en het luchtige binnenste me meteen terecht wezen. Zo kon ik er nog wel eentje op. Of twee.

Bistro-Bis-Tongeren3

Bistro Bis serveerde bijzonder lekker eten: no nonsense food met topingrediënten, tot in de perfectie gegaard en bijgestaan door interessante drankjes. Het gezellige interieur, de meer dan correcte prijzen en het sympathieke team maken van dit restaurant een topper. Bis stoomt dan ook zonder weega onze Resto Top 10 binnen, met voorsprong op grote broer Magis*.

Door deze uitstekende ervaring schuift Magis een groot aantal plaatsen op in mijn to-redo lijst. Dit zou wel eens een bijzonder lonende strategie kunnen zijn voor het duo Lysens-Moens: een toegankelijke gastronomische bistro waar je meer dan uitstekend kan eten en die de drempel verlaagt voor het grotere werk, met dito prijskaartje, beneden. Move over Zuidflank: there’s a new star in town.

Bistro-Bis-Tongeren

 

Bistro Bis

Hemelingenstraat 23, 3700 Tongeren
 +32 12 74 34 66
www.bistrobis.be

Vrijdag, Zaterdag, Zondag geopend van 18u30-22u

One Response to Bistro Bis, Tongeren

Leave a reply