Zappaz, Leuven

Zappaz, Leuven

Het is alweer een tijdje geleden maar omdat het zo’n meevaller was wil ik nog graag berichten over een recent bezoek aan het nieuwe Zappaz, te Leuven. Gevestigd in de hippe “Balk van Beel“, in de volop in ontwikkeling zijnde zone rond de Leuvense vaartkom, en uitgebaat door ex talent van Luzine leek ons dat immers een recept voor succes. Zodoende schoof ik samen met Leuvense foodies Filip Salmon en Vincent Van Den Broecke de voeten onder tafel voor wat een geslaagde avond zou blijken.

In de keuken van Zappas vinden we onder andere jong geweld Seppe Dezeure, een Ter Duinen alumini met ervaring in de betere Leuvense restaurants (Trente, Arenberg, Luzine) die ervoor koos om een gastronomisch tappas concept uit te werken. Een concept met potentieel in deze buurt van Leuven, waar het hipster gehalte in de toekomst de pan uit moet gaan swingen.

In de zaal vinden we een ander talent dat we nog kennen van het restaurant waar vroeger Jeroen Meus mee de lijnen uitzette: sommelier David Aerts. Een ervaren en gepassioneerd man die met veel schwung zijn gasten laat genieten van wijn, bier en ander vocht. Hij zou ook die dag niet teleurstellen, integendeel.

De Balk van Beel is vlot bereikbaar met de auto en heeft een ondergrondse parking, die weliswaar niet goedkoop is. Het restaurant bevindt zich op het gelijkvloers en bestrijkt de ganse breedte van het gebouw, wat in de zomer potentieel moet geven voor gezellige terrasjes. Het interieur van het restaurant is strak en donker, met een loungy Nordic feeling. Er is ook een echte lounge hoek, met een eigen diner formule, die je apart kan reserveren. Wij nemen plaats aan een tafel met comfortabele stoeltjes. Minpunt bleek achteraf de warmte en de keukengeur die wat in de kleren gekropen was. Het was natuurlijk wel de eerste week na de opening en men bevestigde ons dat de afzuiging nog niet op punt stond en dat airco op weg was.

We kozen voor het menu met 7 gangen (€ 57), aangevuld met wijnen (€ 28) en waters. Die keuze maakten we met een uitstekend glaasje Andres & Mugler Riesling Sekt Brut Pfalz 2013 in de hand, bijgestaan door wat schnabbels.

zappaz_restaurant_leuven10

zappaz_restaurant_leuven9

Het eerste gerechtje dat we kregen was er eentje met een soort krabsalade, algen, avocado, venkel, komkommer, radijs, dukka en duindoornbes. Veel ingrediënten, maar toch de nodige samenhang. Ik had de krab liever wat hoger op smaak gezien, maar de rest van de tafel was er weg van. Het zal dus aan mij gelegen hebben 🙂

zappaz_restaurant_leuven8

Volgende tappa was er eentje met gravlax zalm, quinoa, selder, Granny Smith, zure room, zuurdesem en zuring. Mooi gepresenteerd, fris en lekker.

zappaz_restaurant_leuven7

Next! Burata, Iberico, tomaat, basilicum, watermeloen en olijf. Heerlijk op een zomerse avond.

zappaz_restaurant_leuven6

Van koud gingen we dan naar warm met een paella interpretatie. In de hoofdrol: zeebrasem, kokkels, inktvis, courgette en chorizo. Je waant je zo in Spanje.

Noedels met pinda, garnaal, jonge prei en groene asperge.

zappaz_restaurant_leuven5

Lam, wortel, couscous, baharat, granaatappel, yoghurt en ras el hanout.

zappaz_restaurant_leuven3

Geil.

zappaz_restaurant_leuven2

Dessertje met pistache, aardbei, framboos, verveine, witte chocolade en camille.

zappaz_restaurant_leuven1

En toen mocht de broeksriem los bij een bordje heerlijke pralines van Bittersweet en een kop groene thee van het Leuvense Noen. Noen, dat uitgebaat wordt door Tine Heylen, de partner van Jeroen van Vinikus & Lazarus, waar sommelier David een aantal mooie flessen wijn ging halen die we tijdens die avond konden proeven. De wijnen verdienen een extra pluim vanwege de topkwaliteit en de soms verrassende keuze van David. Verrassend, maar het werkte wel altijd. Steeds geserveerd met een brede glimlach en interessante duiding, trouwens.

Zappaz is een stevige aanwinst voor Leuven. De keuken is soms nog een beetje op zoek en misschien mag het hier en daar met wat minder ingrediënten, maar dat komt allemaal goed. Naar analogie met een goede fles wijn: nu al op dronk, maar het zal nog beter worden met de jaren.

Tot snel!

Zappaz

Balk van Beel
Schipvaartstraat 22, 3000 Leuven
www.zappaz.be
0471 96 41 92

One Response to Zappaz, Leuven

Leave a reply