Zeggen dat ik een grote fan ben van een goede arrabbiata saus is een serieus understatement. Mijn vermaarde al ragu voorzie ik ten andere ook van de nodige pepers. I like it hot!
Toen ik, enkele jaren terug, Jamie Olivers Amerika boek in handen kreeg, zag ik daarin een vrij standaard arrabbiata tomatensaus. Echter was er een bepaald ingrediënt dat alles zou veranderen: wodka.
U kan nu denken dat het macho gedrag is om een scheut wodka in de tomatensaus te kappen, maar niets is minder waar. Je proeft de drank niet zo fel, maar hij doet iets extra met de andere smaken. Deze saus is pikant, maar toch fris. Dat heeft ze enerzijds aan de wodka te danken, maar anderzijds ook aan het gebruik van citroenzeste.
Een van mijn favoriete sauzen, die ik serveer met een volkoren spelt spaghetti. Het staat op tafel in minder dan een half uur. Topper.
Alvast smakelijk!
- 2 verse Spaanse pepers
- olijfolie om te bakken
- 2 teentjes look
- een klein bosje bladpeterselie
- 2 ansjovisfilets
- 500g gehakte tomaten
- 2 shotglazen wodka
- 250g volkoren spelt spaghetti
- 1 bio citroen
- We wassen de pepers en prikken er gaatjes in vooraleer ze aan te bakken in een grote antikleefpan met wat olijfolie. Ze mogen een 5-tal minuten bakken.
- Ondertussen pellen we de look en snijden we hem in fijne plakjes. Die mogen dan bij de pepers, samen met de 2 ansjovisfilets.
- Spoel de peterselie en snij de steeltjes fijn. Hou de blaadjes apart nadat je er grof doorgehakt hebt. De steeltjes kieperen we in de pan.
- Roer alles eens door elkaar en laat nog even bakken, tot de look kleur krijgt. Laat hem zeker niet verbranden!
- Voeg dan de tomaten toe met wat peper en zout. Breng de boel tot aan het kookpunt, giet de wodka erbij en zet het vuur weer lager om de saus rustig te laten sudderen tot je pasta klaar is.
- Druk voorzichtig met een lepel of iets dergelijks op de pepers zodat ze alle yummy hotness afgeven aan de saus.
- Kook terwijl de pasta beetgaar.
- Als de spaghetti op punt is gieten we hem af en daarna meteen in de pan met saus.
- Roer alles goed door elkaar, doe er de peterselieblaadjes bij en de zeste en het sap van een halve citroen.
- De echte durvers kunnen de pepers eruit vissen, in stukjes hakken en door de saus roeren. Op eigen risico.