In feite is het gewoon een quiche zonder bladerdeeg, zo’n clafoutis. Ideaal dus voor een graanvrij dieet of een levenswijze in overeenstemming met De Voedselzandloper. Je moet dan wel sojaroom gebruiken en geen gewone, van de koetjes. Omdat dat gezonder is doe ik dat ook.
‘t Is een bijzonder makkelijk recept, dat je met een minimum aan werk kan bereiden. De vis en de pompoen moeten gestoomd worden en daarvoor gebruik ik een gewoon stoommandje, hoewel ik zo’n fancy oven heb die dat ongetwijfeld evengoed kan. Maar dat zou ik niet weten, want ik heb het nog niet geprobeerd. Lijkt me weer zo’n gedoe.
Op zichzelf is dit gerecht, hoewel best lekker, ook maar een saaie boel. Maak er dus een salade naar keuze bij. Ik had nog wat witloof in de koelkast, dus dat heb ik snel omgetoverd tot een slaatje met wat mayonaise en citroensap. Witloof en zalm is een goede combinatie, dus dat was niet verkeerd.
Bon Appétit!
- 350g zalmfilet of zalmhaasje
- een kleine flespompoen
- 3 bio eieren
- 100g geraspte Emmental
- olijfolie om te bakken
- 25cl soya room
- nootmuskaat
- Begin met de pompen in twee te snijden en er de zaadjes uit te halen met behulp van een lepel. Daarna mag hij in stukken gesneden en geschild worden. Ik doe dat met een dunschiller, wat vrij vlot gaat.
- De zalm mag eveneens in stukken gesneden worden.
- Doe beide in een stoomkoker, stoommandje of steamer en stoom ze gaar op 15 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht.
- Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- We gaan de room en de eieren in de keukenrobot doen. Hierbij mogen de pompoen en de zalm, samen met wat zout, peper en nootmuskaat.
- Dit gaan we grof mixen en vervolgens in de ovenschaal kieperen.
- Bestrooi de clafoutis met de kaas en stop ze 25 à 30 minuten in de oven of tot de kaas mooi gesmolten is.