Salade met Vijgen, Mozzarella en San Daniele

Salade met Vijgen, Mozzarella en San Daniele

salade met vijgen, mozzarella en san daniele

Deze salade maakte ik een paar weken terug toen het nog nazomerde, maar zoals het weer er nu nog uitziet smaakt hij zeker evengoed. Verse vijgen zijn nog volop verkrijgbaar dus haast je naar de winkel, want dit is een absolute topper. Zoals steeds ligt de kracht van zo’n eenvoudige salade weer bij de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik dus goede en “filterdun” gesneden ham. Ik nam San Daniele, maar het werkt evengoed met een prachtige Ganda of Parma ham. Neem ook de beste buffelmozzarella die je je kan permitteren. Ga niet  voor zo’n taai stukje kauwgom, maar voor de allerbeste. Voor deze salade is een bezoekje aan de kaasboer zeker verantwoord. En dan moet je er zeker ook voor zorgen dat je vijgen goed rijp zijn.

Over vijgen gesproken… Een gemiddeld exemplaar bevat ongeveer 37 calorieën en maar liefst 8 gram suiker, wat hun zeer zoete smaak verklaart. Vijgen bevatten quasi geen eiwitten en al helemaal geen sodium. Ze zijn een goede bron van potassium (bloeddruk bevorderend) en manganese (gezond metabolisme). Een vijg bevat eveneens 18 gram calcium, een hoog gehalte in vergelijking met andere fruitsoorten.

Vijgen zijn ook een bijzonder goede bron van vezels en kunnen laxerend optreden bij constipatie. De vezels zorgen ervoor dat je sneller een voldaan gevoel krijgt bij het eten ervan, dus passen gerechten met vijgen goed in een dieet.

Bij het kopen van deze vruchten moet je erop letten of het vel gebarsten is. Die exemplaren moet je hebben.

Voor 2 personen, klaar in 10 minuten :

  • je allerbeste olijfolie
  • 100g San Daniele, Parma of Ganda ham – zo dun mogelijk gesneden
  • 6 rijpe vijgen
  • 125g buffelmozzarella van top kwaliteit
  • verse basilicum
  • een citroen
  • agavesiroop

Snij de vijgen kruislings in en schik ze op twee borden.

Drapeer er de sneetjes ham overheen en gooi er de in stukken getrokken mozzarella over.

Scheur er wat blaadjes basilicum overheen en ga dan aan de slag voor de dressing.

Meng in een kommetje een eetlepel citroensap met 3 eetlepels olijfolie en een eetlepel agavesiroop. Kruidt goed af met peper en zout. Proeven!

Als de dressing naar wens is, giet je die over de salade. Zorg ervoor dat het binnenste van de vijgen zeker in aanraking komt met de dressing.

Goddelijk.

Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.

Leave a reply