Spelt Lasagne met Zalm en Broccoli

Spelt Lasagne met Zalm en Broccoli

spelt lasagne met broccoli

 

Ik ben gek op lasagne. Het is snel, makkelijk en het ziet er altijd chique uit. Het hoeft ook niet altijd de traditionele “lasagne al ragu” te zijn. Deze versie met zalm en broccoli is een licht gerecht, waarin ik ook sojaroom verwerk in plaats van een meer traditionele bechamel of volle room.

Het was al een tijdje geleden dat er hier nog lasagnes op het menu kwamen en dat was hoofdzakelijk omdat ik niet wist dat er ook lasagnevellen bestaan die gemaakt worden met spelt bloem. Zoals ik eerder al schreef ben ik een echte fan geworden van speltpasata en ik ben dus maar wat blij met deze ontdekking. Van het weekend maak ik meteen mijn topper: lasagne bolognese met pompoen. Maar weer over naar de orde van de dag:

Voor 4 personen, klaar in 50 minuten:

  • 2 stronken broccoli van ongeveer 500g elk
  • een stuk zalmhaasje van een halve kilogram
  • spelt lasagnevellen
  • 150ml soja room
  • nootmuskaat
  • olijfolie van goede kwaliteit

Het eerste wat we doen is een grote kom met licht gezouten water aan de kook brengen en de oven voor verwarmen op 175┬░ C hete lucht.

We spoelen de broccoli om er zeker van te zijn dat alle vuiltjes eraf zijn. De stronken verdelen we daarna in roosjes en die gaan we beetgaar koken in het gezouten water. Hou het een beetje in de gaten, want overgare broccoli is echt niet lekker. Als het goed is, gieten we de groente af en laten ze even uitdampen in het vergiet.

We voegen een eetlepel olijfolie bij de broccoli en pletten alles met een pureestamper. We kruiden de puree goed af met verse nootmuskaat, peper en zout.

Daarna gaan we ons om de zalm bekommeren. We snijden het stuk in fijne plakjes en kruiden die lichtjes af met wat peper en zout.

Vervolgens nemen we een ovenvaste schotel, waarvan we de bodem invetten met een likje olijfolie. Neem daarvoor niet je beste spul, maar een goedkopere bakken en braden olie. Anders is het echt wel zonde. We bedekken de bodem van de schaal met de lasagnevellen. Die gaan we wel niet te veel overlappen; gewoon netjes naast elkaar is goed. Zo’n vellen hoeven we ook niet meer voor te weken, die kunnen rechtstreeks van het pakje in de oven.

Op de vellen strijken we dan een dun laagje van de broccolipuree open. Daarna komt er een laagje met plakjes zalm die we lichtjes besprenkelen met wat van de sojaroom.

Op de zalm beginnen we opnieuw met de lasagnevellen. Hoeveel laagjes je uiteindelijk maakt hangt wat af van de vorm van de ovenschaal: een kleine, maar hoge schotel heeft altijd meer laagjes dan een grote, maar lage. We moeten wel eindigen met een laagje van de broccolipuree, waarover we dan de rest van de room lepelen.

De hele santeboetiek mag dan ongeveer 30 minuten de oven in.

Bon Appetit!

2 Responses to Spelt Lasagne met Zalm en Broccoli

Leave a reply