Salade van Wittekool met Ham, Feta en Olijven

Salade van Wittekool met Ham, Feta en Olijven

Een witte kool combineren met olijven en feta klonk me wat vreemd in de oren, maar deze salade was zeker niet verkeerd. Het is een beetje Grieks met Vlaamse invloeden. De moeite om eens uit te proberen.

Smakelijk!

Salade van Wittekool met Ham, Feta en Olijven
 
Auteur: 
Soort Recept: salade
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • een halve witte kool
  • olijfolie om te bakken
  • 50ml groentebouillon
  • ciderazijn
  • 50g ham van goede kwaliteit
  • 100g cantharellen
  • 2 lente uitjes
  • 100g feta
  • een kleine hand zwarte olijven
  • een citroen
Zo maak je het
  1. We beginnen met de witte kool te stoven. Ik gebruik hiervoor de wok, die ik op een middelmatig tot hoog vuurtje zet.
  2. De kool gaan we proper maken door de buitenste bladeren en de kern te verwijderen. Daarna snijden we ze in kleine reepjes, die we dan gaan aanstoven in een lepeltje olie.
  3. Ze mag een tweetal minuten van de warmte genieten, alvorens we er de (warme) bouillon bijgieten, samen met een eetlepel ciderazijn en wat peper en zout.
  4. Het deksel mag erop, het vuur zetten we ietsje lager en zo mag de groente 15 minuten stoven, tot ze beetgaar is.
  5. Ondertussen snijden we de ham in stukjes en maken we de cantharellen proper met een borstel of een stukje keukenpapier.
  6. De bosuitjes gaan we spoelen en die snijden we in dunne ringetjes.
  7. In een antikleefpan verwarmen we een eetlepel olijfolie en hierin stoven we de uitjes, samen met de cantharellen en de hamreepjes.
  8. Dit mengsel mag na een vijftal minuten bij de beetgare wittekool.
  9. Eventueel mag je hier nog wat bijkruiden met peper en zout. Proeven dus.
  10. We hevelen het gerecht over in een mooie slakom en laten het even rusten terwijl we de olijven ontpitten.
  11. Hak er even door met het mes en doe ze samen met de verbrokkelde feta bij het wittekoolmengsel.
  12. Geef het een kneepje van de citroen en proef of het goed op smaak zit.

 

 

Leave a reply