Snelle Griekse Salade

Snelle Griekse Salade

salade-met-feta-en-komkommer

We borduren nog even verder op het thema van gisteren, toen we een snelle salade voor de lunch maakten. Die we dan opaten zonder brood, want dat is wel een beetje de bedoeling.

De Griekse salade van vandaag tikt ook af onder de tien minuten en is dus uitstekend materiaal om snel op de middag in elkaar te zwieren.

Als je écht snel wilt gaan, hou je voor dit soort gerechten wat gewassen sla in de ijskast. En dan bedoel ik niet die chemisch gewassen brol uit zakjes, maar wel degelijk sla die je zelf eerder geprepareerd hebt. Als je die afgedekt bewaard in een kom met een vochtig stukje keukenpapier op de bodem blijft hij zeker enkele dagen goed.

De noten die ik hier gebruik zijn een speciale mix voor salades. Ik vind die lekker omdat er variatie inzit én rozijntjes: het zoete ervan gaat perfect bij het zure van de gemarineerde rode ui. Ik rooster de noten altijd nog even om de smaken naar boven te halen. Het werkt ook prima met pijnboompitjes, maar de rozijntjes doen het ’em voor mij.

Uiteraard kan je dit soort salades ook makkelijk meenemen naar je werk. Dan maak je alles ‘s morgens al klaar en neem je een beetje dressing (2el olijfolie, 0,5el azijn, peper & zout) in een apart potje mee. Als je de salade op voorhand aanmaakt, zou hij flets worden en da’s helemaal niet lekker.

Alvast smakelijk!

Snelle Griekse Salade
 
Auteur: 
Soort Recept: salade,lunch
Voorbereidingstijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
 • een krop sla
 • 100g feta van goede kwaliteit
 • een handje notenmix voor salades (Mengeling van rozijnen, gegrilde pompoenpitten, pijnboompitten en pistachenootjes)
 • een halve rode ui
 • een komkommer
 • olijfolie voor salades
 • ciderazijn
Zo maak je het
 1. We pellen de ui en snijden hem in flinterdunne plakjes. Die halen we een beetje los in een kommetje, waarna we ze bestrooien met zout en peper. Giet er een scheutje ciderazijn over en zet ze eens door elkaar. We schuiven ze aan de kant tot we klaar zijn met de rest.
 2. Zet een antikleefpan zonder vetstof op een matig vuur en kieper er de noten in. Hou ze goed in de gaten en schudt regelmatig met de pan zodat ze niet verbranden. Als ze klaar zijn (goudbruin en geurend naar noten) laten we ze een beetje afkoelen op een stukje keukenpapier.
 3. De sla gaan we wassen en drogen. Daarna verdelen we hem over de borden.
 4. De komkommer gaan we schillen en in plakjes snijden. Leg op elk bord een halve komkommer.
 5. Hierover verbrokkelen we de feta en verdelen we wat van de rode ui.
 6. We kruiden af met peper en zout en we gieten er een scheutje olijfolie en een klein beetje ciderazijn over.
 7. Aftoppen doen we met de lekker geurende noten.

 

Leave a reply