Omdat ik niet zo veel brood meer eet krijg ik wel eens de vraag wat ik dan eigenlijk wél eet.
‘s Middags eet ik in de winter vaak een soepje, zoals ik ongetwijfeld eerder al eens berichtte. In de zomerperiode schakel ik over op salades.
Voor de lunch hoeft dat niet altijd een magistrale plateau vol groenten en toppings te zijn. Dan volstaat een salade opgebouwd rond een centraal product en aangevuld met smaakmakers. Ik heb er een heel arsenaal met variaties van, waar ik naar hartelust mee kan goochelen naargelang wat er zich in de (ijs-) kast bevindt.
Deze variant vertrekt van een lekker zomerse tomaat, waar ik dan wat gemarineerde rode ui, zwarte olijven en een blikje tonijn bij doe. Klaar in minder dan tien minuten en daar kan geen boterham tegenop.
Alvast smakelijk!
- 4 rijpe romatomaten
- een blikje tonijn op olijfolie
- een halve rode ui
- ciderazijn
- een handje zwarte olijven van goede kwaliteit
- olijfolie van topkwaliteit
- balsamico van goede kwaliteit
- We pellen de ui en snijden hem in zo dun mogelijke plakjes. Die gaan we dan in een kommetje doen met wat peper, zout en een scheutje ciderazijn. Laat dit marineren tot je klaar bent met de rest.
- De tomaten gaan we wassen en in achten verdelen.
- De olijven gaan we ontpitten en er eens doorhakken zodat ze grof gesneden zijn. We voegen ze dan bij de tomaten.
- Laat de tonijn uitlekken en doe ook die bij de tomaten. Maak hem wat los met een vork.
- We kruiden de salade met peper en zout, voegen een tweetal eetlepels olijfolie en een eetlepel balsamico toe en zetten alles eens door elkaar.
- Werk af met de gemarineerde rode ui.