Een lekker stukje zeebaars valt niet te versmaden. Zeker als je de hand kan leggen op een topexemplaar, gevist in het perfecte seizoen.
Vraag aan je visboer voor deze bereiding een stukje met het vel er nog aan en alle graatjes verwijderd. Het hoeft ook niet perse zeebaars te zijn, natuurlijk. Het werkt evengoed met andere vissoorten, dus experimenteer er maar op los.
De spicy Thai rijst met onder andere gember, knoflook en pepers is een ab-so-lu-te winnaar als bijgerecht.
Het hele gerecht wordt klaargemaakt in de stoomoven, dus eenmaal ingezet kan je rustig wat verpozen met een glaasje witte wijn.
Alvast smakelijk!
Thais Gestoomde Zeebaars met Rijst
Auteur: Le Gourmand Belge
Soort Recept: oosters,vis
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- een bos verse koriander
- een stuk gember ter grootte van een duim
- 2 teentjes knoflook
- 2 verse Spaanse pepers
- 1tl sesamolie
- 3el sojasaus
- 2 limoenen
- 2dl kokosmelk
- 120g basmati
- ongeveer 350g zeebaarsfilet
- een handvol peultjes
- een half bosje lente uitjes
Zo maak je het
- Kook de rijst net niet gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik geen zakjes, maar losse rijst. Deze gaar ik volgens het "een kopje rijst, twee kopjes water" principe. Ik vind rijst die zo gegaard is veel beter smaken dan builtjes.
- Terwijl maken we de Thaise pasta die we nodig hebben om onder de rijst te zetten. Hiervoor spoelen en drogen we de koriander en halen we de blaadjes van de steeltjes.
- Die steeltjes gaan we, samen met de helft van de blaadjes in een mixbeker doen.
- We schillen de gember en we pellen de tenen look. Die mogen ook in de beker.
- We nemen een peper waarvan we de zaadjes en de zaadlijsten gaan verwijderen. Ook die mag in de beker, samen met de sesamolie, sojasaus, kokosmelk en de schil en het sap van een halve limoen.
- Mix dit tot een soort pasta/dressing. Als het te droog zou worden, kan je nog wat limoensap en/of kokosmelk toevoegen.
- We verwarmen de stoomoven voor op 100° C, 100% stoom.
- De rijst laten we uitlekken in een vergiet alvorens hem in een diepe ovenschaal uit te spreiden. Zet de Thaise pasta eronder.
- De visfilets gaan we even spoelen en drogen. Kijk ze na op schubben en graatjes.
- We leggen de filets op de rijst.
- De peultjes gaan we spoelen en over de visfilets strooien.
- De schotel mag dan 15 à 20 minuten in de steamer.
- Maak terwijl de andere Spaanse peper schoon door de zaadlijsten en zaden te verwijderen. We snijden hem in fijne ringetjes.
- De lente ui gaan we spoelen en eveneens in fijne ringetjes snijden.
- Als de vis gaar is kunnen we serveren in diepe borden en afwerken met wat pepertjes, lente-ui, korianderblaadjes en een stukje limoen.
Dit recept is gebaseerd op een recept uit “Kook met Jamie”, van Jamie Oliver (2006)