Voedselzandloper Approved: Kip op Kikkererwten

Voedselzandloper Approved: Kip op Kikkererwten

kip op kikkererwten

Een stukje vlees hoort erbij en dus zetten we elke week een lekker stukje bio kip op het menu. Vlees hebben we nodig om te voorzien in onze behoefte van onder andere zink, ijzer, B12, creatine en carnosine. Bij voorkeur eten we dan niet al te vaak rood vlees, maar het beter verteerbare wit vlees, zoals gevogelte.

Omdat ik niet zo vaak meer vlees op het menu plaats kan ik het vroegere budget hiervoor spenderen aan béter vlees. Dat houdt in dat ik om te beginnen enkel nog bio kip koop. De term “biologisch” mag niet zomaar op alle producten gekleefd worden vermits deze moeten voldoen aan een aantal eisen. Op die manier kan je er dus vrij gerust van zijn dat je kwaliteit op je bord krijgt, zelfs uit de supermarkt. Ik wil hiermee niet zeggen dat een ‘gewoon’ stukje vlees uit de supermarkt niet goed zou zijn, maar ik geef de voorkeur aan bio en vlees van bij een goede slager.

Biologisch gekweekte kippen hebben een betere smaak, vind ik persoonlijk. Bovendien hebben deze vogels ook buiten mogen lopen en zich met gras kunnen voeden. Dit is een groot verschil met industrieel gefokt vlees dat vooral gevoederd wordt met maïs en andere granen. Volgens Kris Verburgh in ‘De Voedselzandloper’ bevat industrieel vlees vijftien tot veertig keer meer ontstekingsbevorderende omega-6-vetzuren dan omega-3. De ideale verhouding zou minder dan vier op één moeten zijn. Dit geldt evengoed voor rood vlees als voor kippen én eieren. The New England Journal of Medicine schrijft dat eieren van kippen die maïs eten twintig maal meer omega-6 bevatten dan omega-3. Bij scharrelkippen die gras eten is die verhouding een op een.

Varkens, koeien en vooral kippen krijgen ook antibiotica toegediend. Dat is ten eerste niet gezond voor ons lichaam en ten tweede draagt dit bij tot het probleem van antibiotica resistente bacteriën. Biologisch gekweekte kippen groeien op in een meer natuurlijke omgeving en krijgen ook minder of geen antibiotica toegediend.

Die andere manier van kweken kost meer geld aan de boeren en dat vertaalt zich dan ook in een hogere prijs aan de kassa. Wij lossen dat hier op door wat minder te eten. Dat doen we ten eerste door minder gerechten met vlees op de weekmenu te zetten, maar ook door kleinere porties vlees in de gerechten te verwerken. Het beetje meer dat je dan dient te betalen voor de betere kwaliteit weegt niet op tegen de voordelen.

Over naar het recept!

Ik maak voor dit gerecht de kip klaar op de barbecue, maar je kan dit gerust gewoon in een (grill) pan doen. Ik probeerde het op een zomerse avond en ondanks dat het een bbq gerechtje is met een soort stoofpotje in plaats van een slaatje was het een bijzonder lekkere combinatie.

Ik gebruik hiervoor kippendijen en onderbouten. Jamie Oliver gebruikt in zijn recepte kipfilets en dijen. Maar in feite kan het met alle gevogelte. Gewoon de baktijden in het oog houden en het komt wel goed.

Voor 4, klaar in 45 minuten + 2 uur marineren :

  • 2 bio kippendijen
  • 4 bio kippenbouten

Voor de marinade :

  • 4 tenen knoflook
  • een bosje bladpeterselie, gewassen en fijngehakt
  • geraspte schil en sap van een citroen
  • zout en peper
  • olijfolie

Voor de stoofpot van kikkererwten :

  • olijfolie
  • 1 (rode) ui, gepeld en gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, uit de pers
  • 1/2 tl paprika
  • 1 pot van 280g geroosterde paprika’s in olie, in repen gesneden
  • 8 tomaten, ontdaan van de zaadjes en grof gehakt
  • 1 pot van 400g kikkererwten, uitgelekt
  • xeresazijn of witte/rode wijnazijn
  • 2 groene pepers, zonder zaadjes en fijngehakt

We starten met de marinade. Kook hiervoor de gepelde knoflook 8 minuten in een kom water. Plet ze erna in een kommetje en voeg er de peterselie, citroenrasp, citroensap en olijfolie aan toe. Afkruiden met peper en zout, scheut olijfolie erbij en goed mengen.

Wrijf de stukken gevogelte goed in met de marinade. Je kan hiervoor voorzichtig het vel losmaken en de holte goed insmeren. Zorg ervoor dat de marinade overal komt. Leg de stukken in een kom, dek af met folie en laat minstens 2 uur marineren in de ijskast.

Aan de stoofpot beginnen we door een scheutje olijfolie in een grote pan te gieten en er de gehakte ui, look en paprikapoeder rustig in aan te stoven. Deze mogen ongeveer tien minuutjes zacht bakken, zonder te kleuren.

Daarna doen we de paprika’s erbij, samen met het sap uit de pot. Vervolgens ook de gehakte tomaten, de kikkererwten, een scheut azijn (naar smaak), de pepertjes en flink wat peper en zout. Alles even goed roeren, aan de kook brengen en rustig een half uur laten pruttelen.

Na het halfuur is hij klaar, maar moet je nog wel even proeven om te kijken of hij dient afgesmaakt te worden. Een beetje extra azijn en/of peper en zout kan wel op zijn plaat zijn.

Terwijl de stoofpot stond te pruttelen had ik mijn barbecue in brand gestoken en dus kon ik beginnen bakken als de kooltjes warm waren. Ik heb het vlees indirect gebakken en dat resulteerde in lekker sappige stukken dij. De onderbouten vond ik wat taaier, maar dat kan evengoed aan het vlees liggen. Hou alleszins je vlees goed in de gaten, zodat het niet overgaar wordt.

Server de stoofpot van kikkererwten met de stukken vlees erbovenop. Eventueel nog te besprenkelen met olijfolie en verse blaadjes basilicum.

Wij hadden nog over en ik heb de gegrilde stukken vlees in de kikkererwten gegooid en zo de ijskast in. De dag erna opgewarmd en dat was eveneens niet te versmaden.

Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver uit Jamie’s America

Leave a reply