Innesto – Houthalen

Innesto – Houthalen

innesto_houthalen

Restaurant Innesto stond al geruime tijd op onze wish list. Na een goed artikel hier en daar en een eerste ontmoeting met enkele topgerechtjes én gastvrouw Sofie De La Rivière op Limburg Proeft  begaven we ons met veel goesting naar het Limburgse Houthalen.

Het restaurant bevindt zich op domein “De Barrier“, dat tot ver buiten de Limburgse grenzen bekend staat om zijn zaal- en hotelaccomodatie. Een plaats met geschiedenis, die onlangs nieuw leven werd ingeblazen dankzij een nieuwe eigenaar.

Innesto behoort niet tot de groep die het hotel uitbaat en chef Koen Verjans kan dus autonoom zijn koers varen. Hij streek hier een drietal jaren geleden neer, met ervaring bij enkele klinkende namen zoals Oud Sluis, De Librije, Clos St. Denis en ‘t Zilte. Verjans greep op 27-jarige leeftijd, een jaar na de opening van zijn restaurant, al een Michelin ster. De verwachtingen waren bijgevolg hoog gespannen.

innesto_restaurant

Domein De Barrier ligt op slechts een tweetal minuten rijden van de autosnelweg E314 en dat is een serieuze troef. Je bent er op een dik half uur vanuit Leuven en ook vanuit Antwerpen is het geen onoverbrugbare afstand. Er is ruime parking voor de deur en pand en domein zien er werkelijk prachtig uit. Al van buiten word je meegezogen in een typische sfeer die aanhoudt tijdens het diner.

De inrichting is tijdloos met veel hout en comfortabele rode zeteltjes. Er is enorm gelet op details zoals het motief in het behang dat we terugvonden op het visitekaartje en het menu. In de tuin zagen we bij de ingang hele mooie rozen waarvan de kleur weerkeerde in het interieur van het restaurant. Zo’n oog voor detail zou zich weer tentoonspreiden in de borden.

We merkten aan de schaaltjes en het kaarsje op tafel dat men hier fan is van provinciegenoot Piet Stockmans en dat zou ook blijken uit het gebruikte servies. Alle gerechten werden gepresenteerd op prachtige borden. Geen aardse tonen of kleurtjes hier, maar strak wit en dat is ook het meest geschikt voor de kleurrijke gerechten van Koen Verjans en zijn team.

Eenmaal neergevleid aan de stijlvol gedekte tafel ging men vlot over naar het aperitief. Dat kwam voor de menukaart, zoals we dat graag hebben. Terwijl we genoten van een glaasje verfijnde Champagne van het huis (Lenoble Brut Intense) kozen we ervoor om het degustiemenu van vijf gangen te nemen. Dit wordt gepresenteerd aan een bijzonder schappelijke prijs van € 70,- Het wijnarrangement hierbij kost € 25,-

Innesto biedt trouwens ook een interessant “Surprise” menu “All In” voor € 90,- Het betreft een viergangen menu, met waters, koffie, wijn en apero inbegrepen. We hebben lang getwijfeld om dit te nemen, maar we hebben het gehouden voor een volgende keer.

Innesto_amuse

Koen Verjans hield een strak tempo aan, weliswaar niet té hoog. We zaten nooit te wachten en we hadden nooit het gevoel dat het te snel ging.

De eerste hapjes kwamen snel en toonden onmiddellijk het talent voor presentatie van de chef. Prachtig gestyleerd kregen we een frisse ijsbonbon van ganzenlever met rode biet en zure kers in het bord. Hiernaast kwam een witte steen met kroepoek van inktvis, zachtgegaarde inktvis, crème van tofu en koriander.

Innesto_hapje

Daarna passeerden nog de revue: cocktail van oester, bouillon van komkommer en selder. Een stukje fris gemarineerde makreel met een crèmeux van feta en bereidingen van groene tomaat. Als laatste hapje kregen we licht gezouten wilde zalm met witte asperge en crème van postelein.

Deze kleine kunstwerkjes waren allemaal bijzonder lekker en een streling voor tong en oog. Het spel der structuren wordt goed gespeeld bij Innesto.

innesto_kreeft

Na de hapjes verschijnt een witte wijn in het glas, met name een Muskateller 2008, Weingut Wambsganss Pfalz Duitsland. Een lekkere wijn, waarvan ik ook zonder het voorgerechtje best kon genieten. Ik ben dan ook een fan van de muskaatdruif. En zeker op een warme dag kan die mij aangenaam bekoren.

Het voorgerecht in kwestie was fris gemarineerde en kort gebakken kreeft met smaken uit Marrakech. Een bijzonder mooi gebracht gerecht, waarbij onze wijn een leuke pairing bleek. Een lekkere starter.

innesto_voorgerecht

Als tweede voorgerecht kregen we een van mijn favoriete vissen: tarbot. Meunière geserveerd met aardappelcrème, jus van zachte Thaise curry en een lauwe salade van biogroenten. Hierin vonden we onder andere avocado en groene asperge terug. Zeer lekker.

Wederom kregen we een heel erg lekkere wijn in het glas, met name een Domaine La Colombette, Au Creux du Nid Blanc, uit de Languedoc. De druif in kwestie is een nieuw ras, zonder naam maar met een nummer: Cal06-04. Ze werd in de Languedoc ontwikkeld om de ziektes oidium en meeldauw te weerstaan en werd in 2012 een eerste keer gebotteld door Colombette. Een leuk verhaal, voor een dito wijn die ook weer stand alone zeker te pruimen was.

Inneso_hoofdgerecht

Nadat we werden voorzien van een glas Chateau La Grand Clotte, AOC Lussac St.Emilion kregen we ons stijlvolle hoofdgerecht: zomerree met spitskool, girolles, jus van ree met specerijen en een aardappelbeignet.

De wijn op zich was niet meteen mijn favoriet maar het was een lekkere pairing met het gerecht. Beiden werden een niveau hoger getild door elkaars aanwezigheid. Het vlees op zich was absolute topkwaliteit. Net zoals de meeste producten die we die avond aten, maar met zo’n stukje zomerree valt het nog net iets harder op, natuurlijk.

Innesto_aardbei_dessert

Ik koos bij aanvang van het menu voor de selectie kazen, in plaats van het eerste dessert. Deze werden aangeboden zonder meerprijs.

La Gourmande koos voor beide nagerechten en werd gesoigneerd met “Strawberry by Innesto”: Garriguette aardbei en rabarber in verschillende bereidingen. Geserveerd met ijs van vanille. Ze zei dat het lekker was, ik heb geproefd en beaamd.

Innesto_kaasgarnituur

De kaas betrof een selectie met vier Belgische stukjes, waaronder de overheerlijke Achelse Blauwe (maar we moeten eigenlijk Grevenbroecker zeggen nu). Hierbij kwam een bijzonder leuk ogend toastje met een stukje geitenkaas en vijg. Het was een explosie van smaken in de mond en een van de toppers van de avond. Prachtig.

Bij het volgende nagerecht kwam een erg lekkere kriek van lokale brouwerij Ter Dolen. Niet gemaakt van lambiek en dus niet zo zoet als je wel zou denken. Ik had hem wel liever al ingeschonken gekregen bij de kaas. Daar liet men de rode wijn staan en dat vind ik geen goede combinatie. De kriek zou goed gespeeld hebben bij zowel kaas als tweede dessert. Ik begrijp dat men het biertje naast het dessert wil schenken, maar dan zou men bijvoorbeeld terug een van de witte wijnen kunnen bijgeven. Witte wijn en kaas is toch wel een beter huwelijk, naar mijn mening.

Innesto_dessert

Koen Verjans sloot zijn prachtige menu af via een dessert met chocolade, kersen, pistache en ijs van karamel/koffie. Hij speelt hierin weer met structuren en smaken, zoals we dat heel de avond al konden beleven. Top.

innesto_friandise

innesto_friandises

Bij een kopje groene thee konden we nog even verpozen en napraten vooraleer de friandises werden aangevoerd. Onder andere Koens interpretatie van de welbekende Melo-cakes (met rode vruchten) en lekkere madeleines met sinaasappel en chocolade passeerden de revue. Samen met chibouste van passievrucht en riz conde en een cakeje van moscovado en hazelnoot. Vooral die laatste was weer een explosie van smaken en structuren. Een afsluiter die het talent van de chef nogmaals onderstreept.

De hele avond werden we vlot voorzien van wijn en waters. Omdat we vrij veel water drinken heb ik eigenlijk liever dat men de fles op tafel laat staan, maar dat doen ze bij Innesto niet. Desondanks heb ik nooit dorst gehad en bleef het glas altijd gevuld. Chapeau.

We verlieten het pand zonder een gat in onze zak, want de rekening was bijzonder schappelijk. Chef Koen Verjans en zijn echtgenote Sofie bleken na een goed gesprek ook nog eens bijzonder sympathieke en gedreven mensen. Nog voor we van de parking reden hadden we al besloten om zeker nog eens terug te keren.

Een adres om te koesteren, een chef om in de gaten te houden.

Restaurant Innesto

Grote Baan 9, 3530 Houthalen
tel. 011 525 525
email
www.innesto.be

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+