Aux Petits Oignons, Jodoigne

Aux Petits Oignons, Jodoigne

Aux Petits Oignons starter

Stéphane Lefebre was eerder al chef in de Brusselse Bistrot du Mail en werkte in tweesterrenzaak L’Air du Temps voor hij zijn eigen weg ging en Aux Petits Oignons startte aan de Tiensesteenweg in Jodoigne. Dit is een zaak waar prijs-kwaliteit voorop staat en dat werd al beloond met een Bib Gourmand en 15 punten van Gault Millau. Het vijfgangenmenu “Gourmand”, wat ik en mijn gezelschap namen, kostte er € 45,- en daarvoor kregen we heel wat in de plaats.

Aux Petits Oignons aperitief

Aux Petits Oignons aperitief

De zaak is geen toppunt van hedendaags of klassieke styling en eerder sober te noemen. Binnen is het best wel gezellig en buiten neem je plaats aan plastic tafeltjes met zicht op een vijvertje in de tuin. Ideaal voor een glaasje van de lekkere, en uiteraard zeer correct geprijsde, Champagne van het huis: een Drappier.

Bij dat glaasje kwamen twee lekkere hapjes: een consommé van tomaten en een glaasje met een schuimpje van ganzenlever. Beiden zeer lekker en ideaal om terwijl eens in de wijnkaart te duiken. Ook daar vielen meteen de erg correcte prijzen op. Spijtig genoeg konden we hier niet kiezen voor een formule met aangepaste wijnen en dan hebben we naar Franse traditie een flesje wit en een flesje rood genomen. Ik ben spijtig genoeg vergeten welke de rode was, maar de witte Chablis van 2008 kon me zeer zeker bekoren en die kostte iets van een € 25,-

aux petits oignons vis

aux petits oignonsVervolgens kregen we binnen ons voorgerecht: Sint-Jacobsvruchten met eendenlever, mousseline vanartisjokken,krokantje van brood en jus van zoethout. Vooral de gekaramaliseerde eendenlever was best te smaken, maar de coquilles waren veel te ver. Hoe zegt Peter Goossens dat ook al weer? “Gummiballs!”

Volgende gang was een bijzonder smakelijke stukje brasem met slijkmosseltjes, chorizo, peterseliewortel en een jus met kerrie. Top.

Na dit lekkere gerechtje volgde een kleine tussengang met een sorbet van citroen, ijzerkruid en chartreuse. Dat was bijzonder verfrissend en zoals dat ook de bedoeling is maakt dat de smaakpapillen weer helemaal proper voor het grote werk. Ik raad wel af om na het eten hiervan onmiddellijk een slok Chablis te nemen. Dat was een erg vreemde ervaring, op zijn zachtst gezegd.

Het hoofdgerecht kwam op tafel en dat betrof een geconfijte kalfsschouder bijgestaan door witte asperges, zwarte olijven, zwezeriken, polenta met parmezaan en een lichte jus met Selim peper. Het gerecht was mooi gebracht en zeker en vast niet slecht, maar als opvolger van de brasem had het ietsje verfijnder gemogen. De gerechten volgden ook vlot op elkaar en bij het hoofdgerecht konden we al bijna niet meer volgen. Misschien vandaar een beetje het gevoel vaan overdaad op dat moment. Desalniettemin een perfecte garing van vlees en asperges en alleszins heel lekker.

aux petits oignons dessert

aux petits oignons dessert

Tussen main course en dessert zat wel wat meer tijd en dus konden we ons ten volle voorbereiden op beide desserts. Het eerste was een cannelloni van zwarte chocolade, frambozen en viooltjes “in al hun staten”, geserveerd in een prachtig Stockmans bord. Die “in al hun staten” was onder andere als ijs en coulis. Lekker.

De laatste gang betrof een lauwe mousse van praliné, vanille-peer ijs en een crumble van nootjes. Dit was een iets lichter dessert en eigenlijk een perfecte afsluiter.

Conclusie : lekker gegeten en gedronken voor een meer dan correcte prijs. Deze zaak is niet op zoek naar een ster en heeft met zijn Bib Gourmand zijn beoogde prijs reeds op zak. Het interieur en de bediening is no nonsense en doet het eten eigenlijk een beetje oneer aan. Maar ik denk dat dit in een plaatsje als Geldenaken er niet veel toe doet. Prijs-kwaliteit is dit van het beste dat ik al gezien heb.

One Response to Aux Petits Oignons, Jodoigne

Leave a reply