Peperkoekterrine

Peperkoekterrine

peperkoekterrineGezien in de Libelle Lekker van februari en ik dacht onmiddellijk: “Die ga ik maken!”. ‘t Zag er redelijk geweldig uit in het boekje moet ik zeggen.

Ik dus naar de winkel voor volgende ingredi├źnten :

  • 300g peperkoek (ik nam van die artisanale, met nog wat extra suiker bovenop, hoewel je die suiker niet kunt gebruiken)
  • 100g rambol met noten
  • 100g Explorateur of andere zachte kaas
  • walnoten
  • kweeperengelei (of appelgelei)

In de Colruyt hebben ze blijkbaar geen Explorateur liggen tussen hun toch wel overweldigende keuze aan kazen en dus moest ik iets anders kiezen. Ik deed een gok en nam dan maar een Fauquet. Iets waar ik nog nooit van gehoord had, maar het etiket op de rek zei “zacht” en op het doosje pronkte het “Medaille d’ Or 2010” label, dus dan moest het wel goed zijn. Deze kaas bleek lekker, maar voor dit gerecht een beetje sterk. Dus neem een zachte kaas, zowel op smaak- als op structuurgebied. Explorateur is echt ideaal, ook al omdat die goed smeerbaar is.

Leg eerst wat plasticfolie in een terrine zodat je dessert er goed uitkomt en snij dan de peperkoek in plakjes van een centimeter en pas die op de bodem. Bestrijk ze met een laagje Explorateur en leg er dan een tweede laagje peperkoek op. Bestrijk die laag met een laagje rambol en dek af met een derde laag. Druk het geheel lichtjes aan.

Verwarm de gelei tot hij een beetje vloeibaar is en bestrijk er de bovenste laag mee. Zet er meteen een paar halve walnoten op. Het recept zegt kweeperen- of appelgelei, maar die had ik niet (en de Colruyt ook niet), dus nam ik gewoon aalbessen en dat was best te pruimen.

Dek het geheel af en laat minstens een uurtje opstijven in de ijskast. Haal het voor het opdienen wel ook een halfuurtje uit de ijskast, zodat de kazen weer wat smaak krijgen.

Leave a reply