Lunch @ La Buvette, Brussel

Lunch @ La Buvette, Brussel

Ik was eerder deze week voor een afspraak in het Brusselse en dat bleek niet zo ver te zijn van wat men mij al vaak omschreef als een van de parels der vaderlandsche bistronomie: La Buvette. Tijd dus voor een ontmoeting.

Deze kleine bistrot bevindt zich aan de Alsembergsesteenweg in Sint-Gillis. Je moet al goed uit je doppen kijken om er niet los voorbij te wandelen, maar eens binnen is het al gastro rock ‘n roll wat de klok slaat. Enkel de Ramones ontbreken nog net.

labuvette_0036-1024x682

Het pand was vroeger een beenhouwerij. Je kan dat duidelijk zien aan de vleeshaken en bijhorende transportrails die nog tegen het plafond hangen en ook aan de typische wandtegels. De indeling van het gebouw werd ook bewaard, wat een nogal bedrukt gevoel geeft maar zeker ook zijn charmes heeft.  De toiletten zijn verstopt op de volgende verdieping, waar je ook met een groepje kan plaats nemen. We namen plaats aan een hoge tafel met krukken, die wonderwel comfortabel zaten.

Geen à la carte in La Buvette en dat vind ik goed. Dagvers opgestelde menu’s zijn in principe een garantie voor kwalitatieve ingrediënten en een creatieve chef. ‘s Middags betaal je 25,- € voor een vijfgangenlunch en ‘s avonds 45,- voor de zevengangen variant. Dat hebt u goed gelezen.

Over de chef gesproken: dat is de Franse Nicolas Scheidt, die enkele jaren terug ook al eigenaar werd van het meer bekende Café des Spores aan de overkant van de steenweg. Een jurist van opleiding (quod?) ging hij in de leerschool bij ene Jamie Oliver (Fifteen London) en leerde hij de knepen van het vak als chef in het Parijse l’Office. Ik proefde al van ‘s mans kunnen op Culinaria en was benieuwd naar meer.

la-buvette-st-gillis

Geen amuses in La Buvette, maar meteen de eerste gang onder je smikkel. Dat was een bereiding van hondshaai, abrikoos en girolle. Een mooi fris bordje.

Het gaat goed vooruit in La Buvette. De bediening is nonchalant, maar attent. Als je drankje leeg is duurt het niet lang vooraleer de dame van dienst (mét rode Dr. Martens) vraagt of je nog iets wenst en de borden worden snel afgeruimd.

la-buvette-st-gilles

Tweede gerecht van de dag: een frisgroene verschijning van gegrilde komkommer, rucola, verse gnocchi en gefermenteerde melk. Ik ben niet zo’n grote fan van gnocchi, maar deze konden me wel degelijk bekoren. Zeer zacht van structuur en vol van smaak vond ik dit een prima combinatie met de komkommer en de rest. Lekker.

la-buvette-brussel

Vervolgens kregen we een een stukje pollak met snijbiet en zeesla. De pollak was voor mij net iets te gaar, maar deze sobere bereiding was lekker op smaak en de bladgroenten prima van textuur. Met sober bedoel ik trouwens niet dat het niet goed genoeg was. Simpel is immers niet eenvoudig!

la-buvette-bistro

We kwamen dan bij het vlees en dat was kalfslende met een lekker dikke, perfect beetgare asperge. Hierbij werd een dot verse kaas geserveerd en meer moest dat niet zijn. Als de kwaliteit van je producten goed is, is er niet meer nodig.

la-buvette-bistronomie

Vooraleer het dessert te nuttigen kozen we nog voor het kaasbordje, wat ons 7,- € extra kostte. Men serveerde ons een mooi bord met daarop prima gerijpte Gruyère, Maroille, Chèvre au Marc en Bleu d’ Auvergne. De kaasjes werden bijgestaan door wat aangepaste garnituurtjes zoals een geconfijte zwarte olijf en een amandelcreme. Als kaasliefhebber krijgt dit bord van mij zeker een thumbs up.

la-buvette

Daarna kwam voor het pièce de résistance: het dessert met aardbeien, rabarber en violette. Uiteraard moet ik erbij vertellen dat ik gek ben van aardbeien en je moet het al bont maken om ermee een mal figuur te slaan (tip: zet ze niet voor mijn neus met suiker erop, want dan praat ik niet meer tegen je). De aardbeien zijn momenteel heel lekker van smaak en ook deze waren niet te versmaden. Chef Nicolas gebruikt verschillende variëteiten in deze bereiding en dat is top. Met een lekker bolletje ijs en toefjes meringue met violette was dit een ideale afsluiter.

Erna nog koffie, zonder friandises. Ik heb ze niet gemist.

En dan moest het beste nog komen: de rekening. Ik vergat wel de wijnen te noteren, maar ik proefde van een lekkere Riesling en een heerlijke Elzas wijn. Beiden waren te krijgen aan € 6,- per glas en ook dat is een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

La Buvette is een heerlijk bistronomie adres zoals ik er graag nog vele zou ontdekken. Ongedwongen degusteren van de creativiteit van een eigenwijze chef aan een zachte prijs. Niet enkel stap je er buiten met een volle maag, maar ook met een goed gevoel. En dat is nog steeds onbetaalbaar.

LA BUVETTE
Chaussée d’Alsemberg 108
1060 SAINT GILLES
+32(0)2 534 13 03

www.la-buvette.be

Reserveren

Leave a reply