De Savwa: Gastronomie in de Frituur

De Savwa: Gastronomie in de Frituur

savwaf

Tijdens de Week van de Smaak liep ik ‘s avonds de plaatselijke frituur binnen voor een snelle hap. Boven de friteuse stonden van die moderne reclamepanelen in wit en groen met “SAVWA, Gastronomie in de frituur” en ik moest onmiddellijk terugdenken aan die ene aflevering van Siska op StuBru een tijdje terug.

Daarin kwam sterrenchef Wouter Keersmaekers van De Schone van Boskoop uitleggen dat hij eindelijk zijn eigen frituursnack had kunnen/mogen ontwikkelen en dat nog wel in het teken van de Week van de Smaak. Blijkbaar heeft Keersmaekers al jarenlang de droom om een frituur open te doen en met deze snack krijgt zijn wens toch een beetje vorm.

De opzet is natuurlijk prachtig: topkeuken en de frituur samen brengen, maar de vraag is of de twee eigenlijk wel samen horen. Persoonlijk vind ik van niet.

Ik ben nogal een man van klassiekers in de frituur: saté, stoofvlees, vleeskroket, boulet en meer van dat fraais. Ik neem al wel eens een ragouzi of een vreemd sausje, maar ik blijf veelal in mijn vertrouwde shortlist van snacks. Ik frequenteer de plaats ook niet zó vaak, uiteindelijk. Maar de Savwa moest ik toch wel eens proberen, dat spreekt.

De snack bevat naast varkensvlees, kip, kaas, mosterd ook savooikool. Vandaar zijn naam. En hoewel het er leuk en lekker “contemporary” uitziet proeft het toch niet zo geweldig. De smaak was zeker nog te doen, maar ik vond het veel te vettig.

Te vettig en dat in een frituur! Go figure.

‘t Is een verdienstelijke poging van Keersmaekers, maar volgende keer neem ik gewoon terug eentje met stoovleessaus en mayo.

Leave a reply